Pentru scrutinul electoral care va avea loc, duminică, 11 decembrie 2016, vor fi organizate un număr de trei secții de votare pe teritoriul Norvegiei, anunță Ambasada României din Oslo. Programul secțiilor de votare va fi între orele 07.00 – 21.00 (ora Norvegiei). Cele trei secții de votare vor fi organizate la Oslo, Bergen și Stavanger, în următoarele locații:
Oslo – la sediul Ambasadei României, adresa: Oscars gate 51, 0244;
Bergen – la Elvetun Ungdomshus, Fyllingsdalen og Laksevåg kulturkontor, Bergen Kommune (Oficiul Cultural Districtual pentru tineret Fyllingsdalen și Laksevåg al Municipalității Bergen), adresa: Elvetun 21, 5172 Loddefjord (in spatele centrului comercial Vestkanten);
Stavanger – la Servicetorget – Stavanger Kommune (Centrul de Servicii al Municipalității Stavanger), sala D, adresa: Olav Kyrres gate 23, 4005 Stavanger.
Important: la aceste trei secții de votare își pot exercita dreptul de vot toți cetățenii români cu domiciliul sau reședința în Norvegia, cu următoarele excepții:
- Alegătorii români care s-au înscris în Registrul electoral cu opțiunea votului prin corespondență și au confirmat primirea materialelor / documentelor necesare votării prin corespondență NU își pot exercita dreptul de vot în cadrul unei secții de votare, ci pot vota numai prin corespondență.
- Alegătorii români cu domiciliul în România care, în ziua scrutinului electoral – 11 decembrie 2016, se află în Norvegia în scop turistic NU își pot exercita dreptul de vot într-una din cele trei secții de votare din Norvegia. Potrivit legii, la alegerile parlamentare pot să voteze în străinătate doar cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Prin reședință în străinătate se înțelege adresa din străinătate la care persoana fizică declară că are locuința secundară, alta decât cea de domiciliu, și unde posedă un drept legal de ședere mai mare de 90 de zile.
Documentele necesare exercitării dreptului de vot la secțiile de votare:
A. Cetățenii români care au reședința în Norvegia își pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate emise de autoritățile române, valabile în ziua votării:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic;
- pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- pașaportul simplu;
- pașaportul simplu electronic;
- pașaportul simplu temporar.
Actul de identitate emis de autoritățile române trebuie însoțit de un document oficial emis de statul norvegian privind stabilirea reședinței în Norvegia. Documentele oficiale care atestă reședința în Norvegia sunt:
- Registreringsbevis for EØS-borgere, certificatul de înregistrare pentru cetățenii SEE, eliberat de Poliția districtului de domiciliu; sau
- Bostedsattest, notificarea de înregistrare a rezidenței eliberată de autoritatea fiscală a districtului de domiciliu; sau
- Varig Oppholdsbevis for EØS-borgere, certificatul de rezindență permanentă pentru cetățenii SEE, eliberat de Poliția districtului de domiciliu; sau
- Permisul de conducere eliberat de autoritatea rutieră norvegiană.
B. Cetățenii români care și-au stabilit domiciul în Norvegia își pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
- pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu – Norvegia;
- pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu – Norvegia;
- pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu – Norvegia.
Informaţii detaliate despre organizarea în străinătate a scrutinului electoral pentru Parlamentul României din anul 2016 sunt disponibile pe site-ul Ambasadei României la Oslo (http://oslo.mae.ro/, la secțiunea Actualitatea Ambasadei și banner-ul web Alegeri Parlamentare 2016), al Ministerului român al Afacerilor Externe, www.mae.ro/parlamentare-2016) și al Autorității Electorale Permanente din România (www.roaep.ro).
Toți cei interesați de votul în străinătate la alegerile parlamentare 2016 pot contacta Ambasada României la Oslo (la: [email protected]) sau Ministerul român al Afacerilor Externe (la: [email protected]) pentru informații suplimentare și eventuale clarificări.
Lasă un răspuns