Scrisoare adresata Parlamentului norvegian de catre Asociatia românilor din Norvegia

Astăzi, 18 ianuarie 2016, Asociația românilor din Norvegia a depus la Parlamentul norvegian o scrisoare prin care solicită din partea politicienilor o mai mare implicare și atenție privind modul de aplicare a legii ”protecției copilului”.

Scrisoarea vine în contextul în care, în ultima perioadă, mai multe familii de români din Norvegia au reclamat un tratament abuziv și discreționar din partea instituției ”Protecția Copilului”. Redăm, în continuare, conținutul acesteia, așa cum ne-a fost transmis de către reprezentații asociației:

Stimați membri ai Parlamentului Norvegian,

Reprezentăm Asociația Românilor din Norvegia. În urma protestelor internaționale privind intervenția Barnevernet (Protecția Copilului) în unele familii românesti din Norvegia, vă transmitem următoarele:

Noi nu dorim escaladarea conflictului. Noi nu dorim ca imaginea Norvegiei în fața lumii să aibă de suferit. Noi dorim să lucrăm împreună si să fim constructivi. Apreciem munca desfăsurată si rezultatele pozitive privind protecția copilului în Norvegia, țară care constituie un exemplu în lume. 

Avem tot respectul pentru Interesul Suprem al Copilului si suntem împotriva oricărei forme de violență. Avem tot respectul, de asemenea, pentru legislația norvegiană si separația puterilor în stat.

Solicităm sprijin însă din partea Parlamentului Norvegian privind îmbunătățirea legislației referitoare la Protecția Copilului în Norvegia astfel încât Barnevernet (Protecția Copilului) si Fylkesmannen (Guvernatorul Districtual) să ia în considerare și propunerile noastre.

Dorim sincer să contribuim pozitiv în societatea norvegiană  si credem că, doar împreună, noi-cetățenii, Parlamentul si Fylkesmannen/Barnevernet putem găsi soluțiile cele mai bune. 

 1. Interesul Suprem al copiilor este să crească în familiile lor! Acest lucru trebuie să fie clar înțeles și explicat de Barnevernet în Norvegia. 
 1. Luarea unui copil sub protecție trebuie să fie ultima soluție si niciodată prima! Să fie respectat întotdeaua principiul acesta! Propunem, de aceea, îmbunătățirea legislației si rutinelor privind Protecția Copilului:
 • Toate notele informative către Protecția Copilului să fie făcute în scris si semnate astfel încât persoana care trimite nota respectivă să-si asume răspunderea.
 • Toate notele informative către Protecția Copilului să se bazeze pe fapte reale, concrete, sau cel mult pe suspiciuni rezonabile. În momentul de față sunt luate în calcul orice fel de suspiciuni, iar aceasta este una dintre cauzele pentru care Barnevernet are astăzi un volum imens de muncă.
 • Plasamentul în regim de urgență să se bazeze pe fapte concrete, nu pe suspiciuni, în urma unei anchete sociale extinse.
 • Plasamentul în regim de urgență trebuie evitat cât mai mult posibil, pentru a nu traumatiza copiii.
 • Există articole ale legii Barnevernloven (Protecția Copilului) care trebuie revizuite și îmbunătățite pentru că intră în conflict Drepturile Omului. Este cu totul posibil ca Interesul Suprem al Copilului să fie în armonie cu Drepturile Omului.
 • Cerem o colaborare strânsă între Barnevernet si fiecare familie care are nevoie de ajutor, pe principiul respectului reciproc și al interesului comun.
 • Barnevernet trebuie să pună accent pe reeducare, remodelare si nu pe etichetarea, izolarea si marginalizarea părinților.
 • Angajații de la Barnevernet trebuie să lucreze într-un team (echipă) si niciodată individual pentru a avea posibilitatea de consultare si găsire a celor mai bune soluții.
 • Guvernatorul Districtual (Fylkesmannen) trebuie să analizeze critic activitatea Protecției Copilului si să ia măsuri concrete și la vedere pentru îmbunătățirea serviciului social.
 • Barnevernet trebuie să evite demonstrațiile de forță (folosirea Poliției). 
 1. Solicităm măsuri concrete pentru sporirea competenței angajaților de la Protecția Copiilor. 
 1. Solicităm măsuri concrete pentru integrarea familiilor care sosesc în Norvegia, în societate. Informații traduse despre legislația norvegiană, inclusiv legislația privind Protecția Copilului. 
 1. Solicităm întărirea cooperării Norvegiei cu România si cu țările celorlalți cetățeni care lucrează în Norvegia în materie de Protecția Copilului. 
 1. Solicităm reanalizarea cazurilor în care există suspiciuni la nivelul opiniei publice că Barnevernet a preluat în mod abuziv copii din familii românesti: Bodnariu, Nan etc. și găsirea de soluții pentru întoarcerea copiilor în familiile lor. 

Prin îmbunătățirea legislației în vigoare privind Protecția Copilului, Norvegia poate demonstra lumii întregi că este nu numai o țară democratică, dar si una care, lucrând constructiv, îsi foloseste toate resursele, inclusiv părinții de origină străină, pentru a-si întări conviețuirea socială în pace și armonie. 

Cu considerație, Asociația Românilor din Norvegia (RFN)

Org.nr. 914 227 933, Platous gate 31, 0190 Oslo 

Emanuel Sorin Cioaca

George Alexander”

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

16 Responses to Scrisoare adresata Parlamentului norvegian de catre Asociatia românilor din Norvegia

 1. Radu Valeriu spune:

  Bravo fratilor .Felicitari si Doamne ajuta!

 2. Gina Malita spune:

  As vrea sa stiu daca exista aceasta scrisoare disponibila si in engleza sau norvegiana. Ar fi important sa o publicati si in aceste limbi.

  Noi proteste au loc in intreaga lume:

  https://rodiagnusdei.wordpress.com/2016/01/18/update-noi-proteste-sunt-anuntate-in-sua-australia-europa-incl-romania/

 3. Gina Malita spune:

  Recomand Jurnalului de Nord sa preia esalonat si integral ultimele 12 articole in limba engleza de pe situl:

  http://delightintruth.com/

  Articolele acestea sunt bine argumentate in limba engleza si ar merita preluate integral astfel incat sa fie citite de cat mai multe persoane.

 4. Cristiana spune:

  Va rog sa terminati cu aceste scrisori in numele romanilor. Nu va dat nimeni dreptul de a scrie in numele meu sau al multor alti romani care ii cunosc. Asa ca va rog sa terminati cu dezinformatia la acest nivel. Altfel ma voi fi nevoita sa iau metode drastice la acest capitol.

  • Florin spune:

   Sunt curios ce * metode drastice* ai putea sa iei, draga? Ce te spargi asa in figuri de stil can altii lupta pt binele altor romani? Uite ma, figuranta dracu!

  • Andrei spune:

   Uaaaau! Partie ca vine Cristiana cu masuri drastice…o adevarata viteaza…ne-nfricata….nu stiu ce o sa ne faca insa la cum ne ameninta mai bine fugim din calea ei ca cine stie….
   Cristiana, o recomandare….fii mai calma si taie “unghiutele” sa nu zgarie ca nu-i frumos.
   Nu vorbea nimeni nici in locul tau si nici pentru tine, tu un om asa de informat…ma intreb daca ai avut macar curiozitatea sa sapi cu sinceritate si deschidere putin pe subiectele ultimelor zile legat de Barnevernet…
   Fa un efort mic si delimiteaza-te atunci de aceasta luare de atitudine!
   Nu este si in numele tau!
   Fii pentru scurt timp atunci norvegianca, americanca, poloneza sau ce vrei tu…
   Oricum, cu o asemenea atitudine nu doar ca nu pari o adevarata romanca, insa personal ma si simt jignit sa fac parte din aceeasi natie cu tine…
   Sper aceste sincere randuri sa nu nasca vr-o opera nedorita care doar sa aduca mai multa intristare….doar esti o persoana respectabila…
   Cu bine!

  • Ioana spune:

   DIXIT !

   • Andrei spune:

    Ce sa zici si tu….
    Vad ca te-ai trezit cu chef de dimineata!
    O zi faina si sa cresti mare! 😉

    • Ioana spune:

     nununu!!! comentariul /dixit/ era adresat Cristianei!!! la fel si hhohotele de ras care au fost reale. Nicidecum dvs!! E o neintelegere.
     NU imi dau seama de ce a fost postat ca raspuns la /Andrei/. Probabil am apasat gresit butonul cu pricina.

  • Ioana spune:

   Corectii fără diacritice spre luminarea compatriotului lezat:

   – Va rog sa terminati cu aceste scrisori în numele romanilor.

   – Nu va/V-A/ dat nimeni dreptul de a scrie în numele meu sau al multor alti/ALTOR/ romani /PE/ care îi cunosc.

   – Aşa ca/,/ (VIRGULA) va rog sa terminati cu dezinformatia /DEZINFORMAREA/ (‘dezinformaTIE’ NU POATE EXISTA DE VREME CE ‘DEZ-‘ A SCOS INFORMATIA CU PRICINA) la acest nivel (????? ADICA??? LA SUBSOL SAU LA NIVELUL CLASEI a V-a???).

   – Altfel/,/ (VIRGULA) ma (FĂRĂ ‘MA’) voi fi nevoita sa iau metode (??? Adica ???? METODE DE PIAN, DE CERCETARE, DE PERSUASIUNE, DE TORTURA, DE ANALIZA, DE CALCUL ????) (CUVÂNTUL CAUTAT ESTE substantivul ‘MASURA’ plural ‘MASURI’, feminin, declinarea I-a) drastice (AHA! VA REFEREATI, DE FAPT, LA METODE DE TORTURA) la acest capitol (??? CARE CAPITOL??? PESEMNE LA CAPITOLUL ‘LIMBA ROMANA’ UNDE ATI APLICAT (NU ATI ‘LUAT’) DEJA METODE DRASTICE DE TORTURA).

   SUCCES!

  • Detectiv spune:

   Dragă Cristina …! Te rog frumos să termini cu linsul (editat) norvegian! Poate că tu și asociația ta (editat) de 2 parale din Bergen primiți bani frumoși de la statul norvegian și ai motive să-i (editat) pe norvegieni, dar ai grijă să nu-ţi faci mai mulți dușmani decât prieteni! Și vezi să nu cumva să pățești și tu la fel ca acele familii de români cărora li s-au luat copii că nimenea nu te va ajuta sau compătimi! Ne este rușine ca ești româncă și faci parte din neamul nostru! Te asemeni cu cei pe care îi (editat) cu atâta spor adica frații tăi “Vidkun Quisling” un Iuda norvegian. Toată lumea te știe cine ești și pe toți care te susțin sau colaborează cu tine împotriva neamului românesc, murdăresc tricolorul, se vând pentru 2 parale la orișicine! Să vă fie rușine! Fiecare va primii de la Dumnezeu exact ceea ce merită și crede-mă că nici pe tine nu te va uita!

   • Cornel spune:

    Alo, domnu’ detectiv ! Din cunoștințele mele, un detectiv este instruit să fie un mic psiholog și un gentleman. La vocabularul care-l folosești, mai degrabă ești TU o rușine pentru conaționali. Sunt ferm convins că dacă cineva i se adresa pe tonul ăsta nevestei tale, îl căutai și-i “rupeai fâșul”.
    Tu vrei de fapt să te adresezi unei anume Cristina, ori “madama” de aici se semnează Cristiana. E un A în plus pe undeva. Atunci vorbim despre 2 persoane diferite. Sau le cunoști pe amândouă atât de bine încât îți permiți să arunci cu dejecții.
    – Domnilor semnatari ai acestei scrisori,genul ăsta de persoane e genul de oameni pe care îi reprezentați ? Dacă nu, cum de permiteți un asemenea vocabular ?

  • Florin spune:

   Da , exista printre noi! Forma asta de viata traieste ,consuma si se caca pe Planeta nostra , Pămînt .

 5. Mă adresez Cristianei:
  Scuzați, vă rog, dar noi reprezentăm Asociația românilor din Norvegia, asa cum am menționat si în scrisoare. Nu vă reprezentăm nici pe dvs., nici pe “alți români care îi cunosc”, cum vă exprimați dvs. Vă rog, deci, să vă informați mai bine înainte de a afirma ceva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *