Scandalul printilor care merg la scoli private se incinge: unii vorbesc de abolirea monarhiei

Scandalul provocat de cuplul regal prin anunțul potrivit căruia nepoții regelui vor merge din toamnă la școli private continuă. Prim-ministrul norvegian Erna Solberg a ținut să precizeze că cei doi copii ai săi, ambii adolescenți, nu vor merge la școli private.

Nu am luat niciodată în considerare ideea ca cei doi copii ai mei să meargă la școli private. Însă respect dreptul oricărei familii de a-și face propriile alegeri”, a declarat Erna Solberg, referindu-se la decizia cuplului regal.

Marți, prințul Haakon și printesa mostenitoare Mette-Marit au anunțat că din toamnă își vor transfera copiii la școli private de top, cu toate că până acum cei doi au mers la școli publice.

Decizia a dus la critici dure din partea lui Martin Kollberg, care face parte din Partidul Muncitoresc. El a spus despre această situație că „este un pas foarte clar prin care cuplul regal se îndepărtează de oamenii de rând și totodată un pas către abolirea monarhiei”.

Nici cuplul regal nu a rămas indiferent la reacțiile critice despre decizia de a transfera copiii la școli private. „A fost o decizie grea, dar am stabilit asta împreună. Înțeleg totuși reacțiile care au apărut în presă”, a declarat prințul Haakon pentru un ziar norvegian.

De asemenea, el a ținut să precizeze că decizia nu a fost luată din cauza școlilor la care au mers până acum Ingrid Alexandra și Sverre Magnus.

Suntem foarte încânțați de școala la care au mers copiii noștri până acum”, a completat prințul Haakon.

Prințesa Ingrid Alexandra, în vârstă de 10 ani, care este a doua in linia succesiunii la tronul norvegian, va merge din septembrie la Scoala Internațională Oslo, unde va învăța în special engleză. Se spune că transferul ar fi fost făcut pentru a o ajuta pe micuță să învețe engleză suficient de bine, încât să-și poată îndeplini în viitor toate atribuțiile. Taxa de școlarizare de la Școala Internațională Oslo este una dintre cele mai mari din Norvegia, ajungând până la 200.000 de coroane pe an (aproximativ 25.000 de euro).

Sursa: www.thelocal.no/ www.norwaytoday.info

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *