Scăderea cotațiilor țițeiului pe piețele internaționale pune Norvegia, recunoscută drept una dintre cele mai stabile și prospere societăți, în fața unei mari provocări.
Dacă în perioadele prețurilor mari ale aurului negru asigurarea salariilor angajaților în industria petrolieră nu reprezenta o problemă, acum situația s-a agravat, iar binecuvântarea bunăstării energetice riscă să se transforme în blestem, scrie Bloomberg.
Un angajat în sectorul petrolier norvegian are un salariu mediu de aproximativ un milion de coroane pe an, ceea ce înseamnă in jur de 10.000 de euro pe lună, conform cifrelor de anul trecut. Iar aceste costuri sunt tot mai greu de suportat, amenințând chiar să taie investițiile în noi proiecte, dacă trendul de reducere a prețului petrolului va continua.
Problema costurilor cu forța de muncă prea greu de suportat vine pe fondul unor dificultăți legate de declinul din ultimii 13 ani al producției din câmpurile petroliere ale Mării Nordului. Scăderea veniturilor înseamnă că autoritățile vor fi constrânse să găsească noi exploatări petroliere.
Trei proiecte conduse de compania cu acționariat de stat Statoil ASA, care se împrumută și vinde active pentru a-și asigura plata dividendelor, riscă să fie întârziate sau abandonate, a declarat Jarand Rystad, directorul companiei de consultanță Rystad Energy din Oslo.
„Norvegia este, probabil, mai vulnerabilă la căderea prețurilor petrolului deoarece costurile sale sunt indubitabil mai mari”, a afirmat Teodor Sveen Nilsen, de la Swedbank AB. „Dacă prețul țițeiului s-ar menține la nivelul actual pentru o perioadă, putem fi convinși că vor exista schimbări în ceea ce privește investițiile”, a adăugat acesta.
Evoluția cotațiilor petrolului pe piețele internaționale are implicații complexe pentru acest stat scandinav care servește drept un model de antreprenoriat social-democratic și de politici publice cumpătate. Industria de petrol și gaze susține aproximativ un sfert din economie și umple cufărul celui mai mare fond suveran de bunăstare din lume, cifrat la peste 840 miliarde de dolari, care deține aproximativ 1,3% dintre toate companiile listate pe burse.
Dacă țara este pusă în situația să lupte cu efectele reducerii prețului petrolului, dar și al scăderii producției, următoarea etapă ar fi reducerea salariilor celor mai bine plătiți angajați din industria petrolieră din lume. Cultura norvegiană de acordare a salariilor mari și tradiția unor sindicate puternice din domeniu a făcut ca acești angajați să câștige aproximativ de două ori mai mult decât salariații aceleiași industrii din țara vecină, Marea Britanie, potrivit agenției de recrutare Hays Plc.
„Avem un nivel general de costuri pe platformele norvegiene care se poate dovedi foarte dăunător”, a susținut Stein Lier-Hansen, șeful Federației Industriilor Norvegiene. „Noi avem salarii extrem de mari comparativ cu ceilalți”, a mai precizat acesta.
Sursa: money.ro
Lasă un răspuns