Românii solicită secții de votare în principalele orașe din Norvegia

Cu o săptămână înainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale din România, tot mai mulți români din Norvegia solicită înființarea de secții de votare în principalele orașe din Norvegia: Bergen, Stavanger, Trondheim, Tromso.

Menționăm că pentru primul tur al alegerilor a fost organizată o singură secție, la Ambasada României din Oslo, unde au votat 892 de persoane. În Norvegia locuiesc aproximativ 15 000 de cetățeni români – înregistrați în registrul populației, cu nr. personal permanent, plus muncitorii sezonieri (cu nr de înregistrare provizoriu), la care se adaugă cei neînregistrați (persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și ”turiștii”).

Conform directoratului norvegian pentru imigrație (UDI), numai în anul 2013 au fost înregistrați în Norvegia 4582 de cetățeni români, iar în anul curent, până în luna septembrie 2014, au fost înregistrați un număr de 2867 de cetățeni români.

Evoluția, pe ani, a numărului de români din Norvegia, cu număr de înregistrare permanent, o puteți vedea aici, la pag. 35, într-un raport publicat pe site-ul guvernului norvegian. Cetățenii români din Norvegia sunt răspândiți pe toată suprafața țării, care are o lungime de aproximativ două mii de km de la sud la nord. Capitala Oslo se află așezată în partea de sud-est a Norvegiei, la distanțe considerabile de celelalte orașe importante ale Norvegiei.

Revenind la numărul secțiilor de votare pentru români, spre comparație, în Finlanda, unde locuiesc aproximativ două mii de romani (de 7 ori mai putini decat in Norvegia), au fost organizate două secții de votare pentru alegerile prezidentiale din Romania: una la Helsinki, in capitală, si una in orasul Tampere. Distanta este de 200 de km intre cele doua orase.

În Danemarca, o țară de câteva ori mai mică decât Norvegia, în care locuiesc aproximativ 20 de mii de români, au fost organizate două secții de votare, una în capitala Copenhaga si una in localitatea Ikast, la Consulatul Onorific al României. Orașul Ikast este așezat în mijlocul țării, astfel că fiecare român din Danemarca ar fi avut de pacurs aproximativ 200 de km pentru a ajunge la secția de votare.

Tot spre comparație, Bulgaria a avut alegeri parlamentare exact cu o luna in urmă. In Norvegia sint inregistrati 4400 de bulgari, care au putut vota in 5 sectii de votare, amenajate in diferite orașe. Iar una dintre sectii a fost organizata pe insula Froya, o zona izolata in Sor Trondelag, unde locuiesc, atentie, doar 45 de bulgari. Acestora li s-a oferit posibilitatea de a vota chiar in zona de domiciliu (detalii aici).

În privința organizării defectuoase a alegerilor pentru președintele României, din cele aproximativ zece asociații românești legal constituite în Norvegia, nici una nu a emis vreun comunicat și nu a luat nici o poziție cu privire la imposibilitatea românilor de a vota din cauza lipsei secțiilor de vot. În schimb, în mediul online, numeroși români și-au manifestat nemulțumirea și au inițiat câteva demersuri de atenționare a autorităților românești competente prin solicitarea înființării de secții de votare în regiunile în care aceștia locuiesc:

Tabel nominal cu solicitanți

Vreau să votez - model tabel nominal

Vreau să votez – model tabel nominal

Astfel, una dintre inițiative presupune completarea unui tabel nominal de către cei interesați și trimiterea acestuia către Ambasada României din Norvegia. Tabelul conține numele și câteva date de identificare ale persoanelor care solicită înființarea unei secții de votare în zona de reședință. Modelul tabeului poate fi descărcat aici.

”Sugerez ca aceste tabele completate, integral sau parțial, să fie trimise prin postă si să conțină alăturat si o solicitare scrisă de catre cel care le trimite. De asemenea, sugerez sa fie pastrate copii ale tabelelor pt a se putea dovedi numarul de solicitari”, menționează unul dintre inițiatorii acestui demers.

Petiție online

O altă inițiativă, prin care se solicită înființarea de secții de votare, este cea a unei petiții online – ”Vreau să votez”, care a adunat, până în acest moment, peste 200 de semnături. Inițiatorul, un cetățean român din regiunea Trondheim, Sebastian Sava, susține în conținutul petiției:

Sint unul dintre cei peste 11 000 de romani din Norvegia si vreau sa votez la alegerile prezidentiale. Insa nu pot sa imi exercit acest drept, intrucit ma aflu la distanta foarte mare de singura sectie de votare, organizata de guvernul Romaniei  in capitala Norvegiei.

Ma consider total nedreptatit pentru faptul ca nu pot vota doar din simplul motiv ca nu sint rezident al orasului Oslo sau al localităților din imprejurimile acestuia. Mai mult decit atit, simt ca mi se fura votul!

Atunci cind statul roman, prin intermediul ambasadei sale, organizeaza cea mai apropiata sectie de votare la zeci si sute de kilometri distanta de locul in care iti duci viata, nu se cheama ca incurajeaza acest proces democratic, ba din contra.

Solicit infiintarea a macar 2 – 3 sectii de votare in plus fata de cea din Oslo, care sa acopere intr-o oarecare masura teritoriul Norvegiei, respectiv in orasele mari de aici: Tromso, Trondheim, Stavanger si Bergen.”

E-mail către autoritățile competente

Model solicitare sectie de votare

Model solicitare sectie de votare

Cel de-al treilea demers al românilor din Norvegia, mai simplu de realizat și cu șanse de efect, pentru înființarea de noi secții de votare se referă la trimiterea unui e-mail către autoritățile competente cu organizarea alegerilor în diasporă. Email-ul conține date de identificare ale solicitantului și regiunea în care se dorește înființarea secției de votare.

În e-mail se mai specifică distanța între localitatea de domiciliu și capitala Oslo, numărul de ore necesar pentru parcurgerea acestei distanțe, cheltuielile mari pe care le impune această călătorie. De asemenea, este menționată și dorința ca această solicitare să fie valabilă și pentru alegerile din următorii ani.

Recomandăm tuturor românilor interesați să trimită acest e-mail solicitare în timp cât mai scurt către toate instituțiile responsabile, care își pasează responsabilitatea de la una la alta.

Modelul de e-mail poate fi descărcat de aici, completat de către românii din Norvegia și trimis către autoritățile românești la următoarele adrese de e-mail: [email protected] (Autoritatea Electorală Permanentă), [email protected] (Biroul Electoral Central), [email protected] (Biroul Electoral Central – diasporă), [email protected]  (Ministerul de Externe), [email protected] (Ministerul de Externe – Departamentul politici pentru relaţia cu românii de pretutindeni), [email protected] (Ambasada României din Norvegia).

Aici puteți descărca un model completat  de e-mail trimis către Biroul Electoral Central, către Autoritatea Electorală Permanentă, către Ministerul Afacerilor Externe și către Ambasada României din Norvegia. Regiunile și județele Norvegiei, cu centrele administrative specifice fiecăruia, le puteți vedea aici (click).

Dacă doriți să vedeți care sunt localitățile (kommuner) componente ale județelor (fylker) Norvegiei și să intrați în contact cu români din aceste zone, puteți accesa descrierea paginii Comunitatea românilor din Norvegia, unde veți găsi o listă în această privință. O hartă cu regiunile Norvegiei puteți vedea aici (click).

Mesaje de la românii din Norvegia

Rahela Zidaru, Bergen: ”Si eu as dori sa fie o sectie de votare in Bergen, sunt multi romani care vor sa voteze si nu au posibilitatea de a merge in Oslo.

Constantin Tauteanu: ”Se poate face in asa fel incat in Norvegia sa fie mai mult de 1 sectie de votare? Este o tara foarte intinsa si in nici un caz nu pot ajuge oamenii la vot decat cu avionul acum. Este o tara care are mai mult de 2000 de km lungime si ar fi mai usor sa ajungem la vot… Personal locuiesc la aproape 500 km de ambasada”.

Sabina Pisau, Bergen: ”Va rugam frumos pentru turul doi sa existe o sectie de votare si in Bergen. Sunt f multi romani cu familii,ne este destul de greu sa ajungem la Oslo pt a vota. Chiar ne-am dori si noi sa votam.”

Daniel Fanatean, Stavanger: ”Ideea de a avea sectie de vot in Stavanger este f. buna. Noi din Stavanger am incercat prin consulul onorific norvegian…”

Mihai Dumitrescu: ”Doar in Oslo exista sectie de vot? Bergen, Stavanger Rogaland? Suntem multi romani si in aceste zone.”

Alexandra Lannerholm: Eu locuiesc în Ørsta. Mi-as fi dorit sa fie o secție de votare la Ålesund chiar dacă îmi ia cam 2 ore sa ajung acolo plus ca trebuie să plătesc și vapor”

Lucia Dimisca: ”Locuiesc inMåløy. Ar trebui merg 9 ore cu masina pana la Oslo”

George Rotaru, Bergen: ”Vrem si noi, cei din Bergen sa votam de ce nu putem vota la consulatul roman de aici??? Noi nu putem ajunge in Oslo. Va rugam sa faceti ceva sa putem si noi sa votam macar in turul doi.”

Dudu Dan: Suntem foarte multi romani in nordul Norvegiei, la aproximativ 900 km, care am dori sa votam si nu exista decit un singur sediu de votare …. in oslo… cite sunt in italia ,germania , spania, franta??? Sau ar trebui sa batem atita drum ?? Oare s-ar merita???

Tamara Alin Boian: Ar trebui sa se facă mai multe secții de votare și în Norvegia!!”

Vinoaga Mariana: AS VOTA DAR NU AM UNDE!”

Remus Bejenaru, Kongsberg: ”Astazi am sunat la Ambasada Romaniei in Oslo cerand, daca e posibil, infiintarea unei sectii de votare in afara capitalei (Oslo). Am vorbit cu o doamna foarte cumsecade,care mi/a explicat ca ei aici in Oslo nu pot face nimic.Ce putem noi face este sa contactam BEC in Bucuresti si sa cerem infiintarea a mai multe sectii de votare pe teritoriul Regatului Norvegiei (ex. Bergan, Stavander etc.)”

Beniamin Benny: Cum putem da o mana de ajutor? Chiar si cu bani. Sunt sigur ca suntem multi care am pune mana de la mana pentru plata personalului si a inchirierii spatiului in Bergen,Kristiansand,Trondheim etc”

Moldovan George Cristian 500 km pana la cea mai apropiata sectie de votare , interesant si barbar…”

Radu Mihai: Dragi romani, eu o sa incep de maine sa sun la ambasada pentru mai multe sectii de votare in Norvegia pentru turul II. Poate daca o sa sunam mai multi o sa se faca ceva. Domnul Daniel Ionita -Ambasadorul nostru cand a fost trimis in Oslo ca Ambasador, a fost in vizita in Stavanger si a promis ca o sa ajute comunitatea romaneasca; sa vedem daca se tine de cuvant. Am fost si eu de fata si am vorbit cu dansul…”

Dan Gabriel Nicu, Bergen: da ar fi bine sa se faca o sectie de votare si in Bergen ca suntem multi care vrem sa-l votam pe Ponta.”

Andronescu Ovidiu Marius: Pentru mai multe sectii de votare, inclusiv Bergen, semnez si eu petitia.”

Maria Marius Muresan, Bergen: Este cineva din Bergen care doreste sa completeze acest tabel? Cum am putea sa ne organizam???”

Silviu Deac: Am dori mai multe secții de votare Oslo . Kristiandsand. Stavanger. Bergen cel puțin în orașele mari.”

Canavoiu Toma Ovidiu: ”Nenea ambasadorul chiar vrem o secție de votare în Stavanger!”

Adrian Gonczi: SI EU VREAU SA VOTEZ. Locuiesc in Tromso,unde, de altfel, locuiesc mai multi romani.”

Bogdan Petre: Si eu as dori sa ajung in Oslo..dar, din pacate, drumul de la Tromsø la Oslo este foarte lung si necesita multi bani…de aceea am semnat petitia.”

Ionela Stanciu: La noi, in zona Vesterålen sunt peste 100 romani cu sedere permanenta si peste 300 in sezonul pescuitului….chiar ar fi un vis sa putem vota … Ideea e sa ne facem prezenti acolo unde suntem.”

Laurentiu Ioan: Sa nu mai vb de cateva mii (de români, n.r.) in Stavanger …dar nu avem o sectie de votare….poate ca se va gândi cineva si la asta.”

Ionut Gradinaru: Macar in orasele mari, si ma gandesc la Stavanger, Bergen, Tromso , cred ca ar fi mai mult decat oportun sa se organizeze cate o sectie de votare , dar in acelasi timp ma gandesc ca saracii de ei nu mai au fonduri si pentru noi dupa ce au pus in toate orasele mari de acasa cate un cort de propaganda pe fiecare strada , si televiziunile, si carnatii… si acusi vin galetile , malaiul, uleiul, umbrelele………si tot asa…”

Daniel Apetrei: Sustin si semnez o asemenea petitie, sper sa existe cat mai multi romani in Norvegia care isi doresc sa voteze. Felul cum suntem noi priviti aici, de catre norvegieni, e si in functie de imaginea Romaniei promovata in lume de catre politicienii de acasa. Daca suntem nepasatori, cu nepasare o sa fim tratati si in continuare.”

Sorina Ranca: Eu vreau sa votez! Doresc ca ambasada sa ne asigure si noua posibilitatea de a vota. Sunt din Bergen.”

Cristian Popa: Si eu vreau sa votez. Unde pot semna petitia? Atata timp cat sunt roman, tara mea e Romania si ma intereseaza cine o conduce.”

Maria Martin: Subscriu la cele scrise, sustin si semnez o asemenea petitie!”

Gabi Diaconu: Sustin o asemenea petitie si vreau sa votez. Ma intereseaza ce se intampla cu Romania, din cel putin doua motive: 1. Acolo este mare parte din familia mea si dintre cei dragi mie, iar soarta lor ma preocupa; 2. Poate dupa o vreme (sau la pensie, daca apuc) ma voi intoarce sa traiesc in Romania si as vrea sa o gasesc mai ”buna” decat am lasat-o.”

Steluta Constantin: Acestea sunt adresele de email unde puteti scrie pentru nedreptatea facuta, aceea de-a nu avea sectii de votare in marile orase ale Norvegiei. [email protected] ; [email protected] ; [email protected] Ambasada, avand numarul total de rezidenti din Norvegia, puteau face demersurile necesare, pentru suplimentarea sectilor, nu stiu de ce nu au facut-o.”

Sebastian Sava, Trondheim: ”Ambasada Romaniei nu a organizat pentru alegerile prezidentiale decit o singura sectie de votare – la Oslo. In Norvegia sint inregistrati peste 11.000 de romani cu drept de rezidenta (cei cu numar personal permanent). Imi este tare greu sa cred ca toti se afla numai in Oslo sau in imprejurimile acestuia. Traim in comunitati mai mari sau mai mici de romani, raspindite in intreaga Norvegie si tare as vrea sa putem vota fara sa fie nevoie sa strabatem 600 sau 800 km si fara sa fie nevoie sa platim din buzunare 1500 – 2000 kr pentru asta.

Nu va simtiti nedreptatiti ca nu puteti vota din cauza distantei foarte mari de strabatut si a costurilor pe care le implica asa ceva, voi , cei care locuiti in Bodo, Tromso, Trondheim, Bergen sau Stavanger, de pilda? Eu ma simt! Nu va deranjeaza ca autoritatile romane nu depun prea multe eforturi pentru a ne facilita exercitarea dreptului de vot? Pe mine, da!

Bulgaria a avut alegeri parlamentare weekendul trecut. In Norvegia sint inregistrati 4400 de bulgari. Ei au avut 5 sau 6 sectii de votare in Norvegia. Chiar una dintre sectii a fost organizata pe insula Froya, o zona destul de izolata in Sor Trondelag, unde locuiesc, atentie, doar 45 de bulgari. La solicitarea expresa – printr-o adresa catre ambasada Bulgariei la Oslo – acestora li s-a oferit posibilitatea de a vota chiar in zona de domiciliu. Detalii aici – http://www.hitra-froya.no/nyheter/article10201387.ece

A consemnat Daniel Apetrei

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

13 Responses to Românii solicită secții de votare în principalele orașe din Norvegia

 1. Laurentiu Ioan spune:

  Vrem o sectie de votare in Stavanger, sau cel putin in apropiere Bergen. .!!!!

 2. Anna Maria Bloos spune:

  ”Eu vreau sa votez! Doresc ca ambasada sa ne asigure si noua posibilitatea de a vota. Bergen.”

 3. Daniel Radu spune:

  Vrem sa votam.Dorim o sectie de votare in Bergen

 4. Liliana Ramsing spune:

  Democratia in Romania nu esti deplina!! E asa o democratie presupusa si poate cu multe drepturi pentru o anumita elita…

  Daca s-a ajuns ca cetatenilor romanii sa nu se poate oferi pe depin acest drept de votare, inseamna ca ne intreptam spre Rusia, nu spre EU.
  Noi, Rusii, Corenii de nord, chinezii si stiu eu mai care…ca numai de la tarile astea te poti astepta de la asa ceva.

 5. vladovic spune:

  as dori foarte mult sa pot vota ,in Oppland sunt deasemeni multi romani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *