Romania, suspectata ca exporta in Norvegia caini infestati cu paraziti periculosi

O delegatie a serviciilor veterinare din Norvegia a vizitat adapostul „Asociatiei Ute Langenkamp – Iubiti Maidanezii din Smeura“, unul dintre cele mai mari din Europa, aflat in judetul Arges. Norvegienii au purtat discutii cu reprezentanti ai Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si cu sefii directiei sanitar-veterinare locale.

„A fost abordat subiectul importurilor în Norvegia si comertul intracomunitar cu caini fara stapan din adaposturile din Romania. Am fost informati de riscurile identificate în cazul unor transporturi de caini în Uniunea Europeana… Reprezentantii serviciilor veterinare din Norvegia sunt îngrijorati de patrunderea în spatiul intracomunitar de animale parazitate în special cu parazitul Echinococus Granulosus, care se poate transmite si la om, cu consecinte nefaste asupra sanatatii“, a declarat Daniel Lupu, directorul DSVSA Arges.

Reprezentantii institutiei argesene au pus la dispozitie documente care fac obiectul comertului intracomunitar cu carnasiere în conformitate cu legislatia europeana si care arata ca animalele au fost pregatite înaintea transportului (deparazitate, vaccinate) si examinate de un medic veterinar înainte de îmbarcare.

Norvegienii au fost interesati sa cunoasca numarul aproximativ de caini fara stapan din judetul Arges si în acelasi timp au explicat secretul pe care-l detin pentru a nu fi niciun caine fara stapan în Norvegia.

„Ei nu au ONG-uri, adaposturile sunt în administrarea comunitatilor locale, în loc de crotalii folosesc cipuri, iar daca vad pe strada un caine, cand este identificat stapanul ce l-a lasat intentionat pe strazi acesta este sanctionat. Cainele este dus la adapost, iar daca în 10 zile acesta nu este revendicat de nimeni va fi eutanasiat“, ne-a explicat Daniel Lupu de ce norvegienii nu au caini comunitari.

Sursa: Ziarul Top.ro

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *