Proiect de cooperare culturala româno-norvegiana (comunicat de presa transmis de asociatia Concordia Oslo)

”Asociația Concordia Oslo, din Norvegia, în parteneriat cu Fundatia Umanitară Aide-M, din Baia Mare, România, a implementat în perioada 16-19 mai 2015, în orașul Oslo, proiectul de cooperare culturală numit “Project partnership building in Oslo”. Proiectul a avut ca obiectiv principal dezvoltarea parteneriatului român-norvegian în scopul de a dezvolta strategii de sprijinire a diversității culturale. Actualul proiect a constat într-o vizită între cele două organizații partenere, care a inclus doi reprezentanți ai Fundației Aide-M și, de asemenea, reprezentanți ai Asociației Concordia Oslo.

Pe durata acestei vizite, Asociația Concordia Oslo a găzduit doi reprezentanți ai Fundației Aide-M în Oslo, Dacian Manoliu  – președinte și Alexandra Mitre  – manager de proiecte, timp de 4 zile, in care s-a creat un parteneriat româno-norvegian durabil în ceea ce privește dezvoltarea de proiecte culturale.

Fundația Aide-M și-a prezentat programul, valorile și  obiectivele în materie de cooperare culturală pentru reprezentanții Asociației Concordia Oslo, arătându-și interesul pentru colaborari viitoare prin proiecte. Pe lângă acest parteneriat bilateral, Asociația Concordia Oslo și-a susținut partenerul în a găsi alte entități culturale în Oslo, cu care să dezvolte proiecte culturale în viitoarele programe de finanțare.

În cele patru zile ale vizitei, reprezentanții Fundației Aide-M au participat la parada de la Palatul Regal, prijeluită de ziua Norvegiei, în care au observat modul in care norvegienii sărbătoresc ziua națională, melodiile tradiționale, obiceiurile de Ziua Națională, costume tradiționale.

17 maiDupă participarea la această paradă, au avut loc avut discutii despre acest eveniment cu reprezentanții Fundației Aide-M în care am făcut comparații privitoare la asemănările și diferențele dintre cele două culturi și am dezbătut  posibilele proiecte prin care să contribuim la reciproca acceptare și cunoaștere între comunitățile din cele două țări.

După aceste discuții, partenerul român a propus patru schițe de proiecte culturale care să fie aplicate în parteneriat cu Asociația Concordia Oslo în următoarele termene de deupnere (EEA GRANTS, Europa Creativă, Erasmus plus etc).

De asemenea, am sprijinit Fundața Aide-M să realizeze alte contacte cu alte entități culturale din Oslo, Norvegia (Muzeul Oslo, Școala de Artă din Oslo, Asociația Folk Org, Liga Studentilor din Oslo), cu care a stabilit viitoare partneriate în domeniul cooperării culturale.

Pornind de la rezultatele principale ale acestui proiect – 3 parteneriate, acorduri de colaborare și schițe de proiecte, suntem siguri că, prin acest schimb, am făcut un mare prim pas în îmbunătățirea cooperării culturale dintre cele două țări participante și în inițierea viitoarelor proiecte pe probleme culturale, susținerea diversității culturale, a învățarii și acceptarii interculturale, inclusiv includerea ca grupuri țintă, în proiecte viitoare, în special a tinerilor.

 Constantin Zavate – Președinte Asociația Concordia Oslo

 20/05/2015, Oslo, Norvegia”

sigle asociatii

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *