Primul Congres al românilor de pretutindeni convocat de Parlament. Conditii de participare

Update 12 mai 2016. Modificările aduse la Metodologia privind organizarea alegerii delegaţilor pentru Congresul Diasporei, ediţia iunie 2016: în urma dezbaterilor, membrii Comisiilor reunite au hotărât, pentru prima ediţie a Congresului Românilor de Pretutindeni, din iunie 2016, următoarele derogări de la Metodologie:

 • Numărul de semnături de susţinere a fost redus de la minimum 500 la minimum 250 pentru fiecare delegat, o persoană având dreptul de a semna pentru un singur reprezentant în cadrul Congresului;
 • Termenul de trimitere a documentelor şi listelor de semnături a fost prelungit până la 29 mai a.c. orele 24.00;
 • Verificarea, validarea şi înregistrarea delegaţilor, de către Secretariatul Tehnic al Congresului, vor avea loc în intervalul 30 mai – 5 iunie;
 • Invitaţiile vor fi trimise în perioada 6 – 10 iunie;
 • Lista finală a participanţilor va fi publicată până la data de 15 iunie 2016, ora 24.00.
 • Pentru cetățenii români care trăiesc în diaspora, în sensul articolului 1, alin. (2) punctul b) românii emigrați, care au cetățenia română, cu domiciliul şi/sau reședința în străinătate care se află în afara teritoriului României, se acceptă și alte documente oficiale (în state în care nu există un permis de rezidenţă) care atestă șederea pe teritoriul ţării respective, documente cum ar fi permis de şedere, permis de rezidenţă, număr de asigurări sociale, cod fiscal (Italia) etc;
 • Documentaţia delegaţilor, potrivit metodologiei, însoţită de listele de susţinători aferente participării la Congres pentru fiecare delegat vor fi scanate şi trimise prin email la adresa [email protected].

Sursa: deputat Aurelian Mihai

Știre inițială. Congresul românilor de pretutindeni se va desfăşura pe 24 şi 25 iunie 2016, va avea un buget de 300.000 de euro alocat de Camera Deputaţilor, iar românii din diaspora care doresc să participe ca delegaţi trebuie să depună până în data de 12 mai câte o listă de 500 de semnături unice de susținere.

Fiind prima reuniune de acest fel, Congresul îşi va desemna organele de conducere şi va elabora regulamentul de funcţionare. Astfel va fi ales Consiliul Românilor de Pretutindeni, organ cu caracter de reprezentare, care reuneşte reprezentanţii legitimi ai românilor din diasporă.

Congresul este organizat de Camera Deputaţilor, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Senat, urmând să se desfăşoare la Palatul Parlamentului. Din bugetul de 300.000 de euro alocat organizării congresului va fi asigurată cazarea pe două zile, transportul intern, masa delegaţiilor şi acţiuni protocolare.

Membrii Consiliului ce va fi ales la congres “vor avea logistica asigurată ca să lucreze pe lângă Guvernul României, ca să vină cu propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei pentru sprijinul românilor din afara graniţelor ţării”.

“E o chestiune de reprezentativitate, pe lângă ceea ce fac deja deputaţii şi senatorii de diaspora. (…) Aceşti reprezentanţi vor aduce problemele comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării Guvernului în mod direct, nu neapărat prin ambasade. E un organism care nu are rol decizional şi nici politic, e un organism reprezentativ“, a explicat deputatul Ovidiu Iane.

”Cei care doresc să devină delegaţi la Congres trebuie să adune până la data de 12 mai un număr de 500 de semnături pe care le vor depune la secretariatul tehnic al Congresului” a transmis deputatul Aurelian Mihai.

Pe grupul de facebook Comunitatea românilor din Norvegia a fost organizat un sondaj unde membrii pot adăuga propuneri sau își pot arăta susținerea pentru anumite persoane din comunitate.

Conform legii, nu pot candida membrii/reprezentanţi ai partidelor politice din România şi funcţionarii publici angajaţi ai statului român care desfăşoară activităţi în străinătate, adică personalul contractual, persoanele care deţin funcţii instituţionale sau colaboratori şi salariaţi ai acestora.

Mai jos (click pe link) se găsesc documentele transmise de către Parlamentul României, necesare organizării alegerii delegaților:

 1. Model tabel strângere semnături
 2. Metodologia privind organizarea alegerii delegaţilor la Congres
 3. Anunțul de convocare al Congresului

Sursa: www.dprp.gov.ro

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

One Response to Primul Congres al românilor de pretutindeni convocat de Parlament. Conditii de participare

 1. Eugen spune:

  Oare romanii din R. Moldova si Serbia sunt inclusi in acesta sintagma ,,romanii de pretutindeni”? Ca aceia nu sunt nici diaspora si nici romani recunoscuti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *