A văzut lumina tiparului volumul ”Povestiri despre România, țara părinților”, semnat de scriitorul Petre Crăciun, destinat copiilor români din Dispora și comunitățile istorice. Volumul a apărut la Editura Zorio (160 pagini, color, cu o copertă semnată de Anca Smărăndache) prin sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și este destinat îndeosebi copiilor români din străinătate, care știu tot mai puține lucruri despre țara unde s-au născut ei sau părinții lor.
„Povestiri despre România, țara părinților” îmbină armonios adevăruri istorice cu basme și povestiri pe înțelesul copiilor, constituind un mic bagaj al identității românești pe care orice copil desprins de România ar trebui să-l poarte cu sine.
Lectura captivantă îi poartă pe nesimțite printre zmei și zâne care au făurit frumoasa Românie încât lecția de geografie este asimilată automat de micul cititor fără efort și chiar cu o imensă bucurie. Pe lângă Feți-Frumoși și Ilene Cosânzene se perindă Traian și Decebal, pe nesimțite, pentru a contura istoria unui popor mândru, bogat în tradiții și obiceiuri.
Autorul reușește prin intermediul cărții să ajute la formarea conștiinței de român a copiilor precum și la dezvoltarea dorinței lor de apartenență socială si culturală, pentru a evita efectele negative ale crizei de identitate cu care se confruntă la un moment dat majoritatea copiilor născuți în străinătate.
Cartea oferă cititorilor săi 150 de fotografii color, un adevărat album de istorie, artă, civilizație și spirtualitate românească. ”Povestiri despre România, țara părinților” își propune familiarizarea unui număr cât mai mare de copii care trăiesc în afara granițelor cu informații despre România, țara părinților, prezentate sub forma unor povestiri atractive, pe înțelesul copiilor, ușor de memorat.
„Copiii din comunitățile istorice și chiar cei din Diaspora au nevoie de cărți în limba română și au nevoie îndeosebi de cărți care să le prezinte într-un mod atractiv valorile, frumusețile, personalitățile, într-un cuvânt elementele identitare care definesc poporul român și România. Am propus editarea unui volum în care toate aceste valori să fie expuse sub forma unor povestiri pe care câțiva copii născuți sau care trăiesc departe de țară le află de la bunicul lor, un personaj sfătos, bun povestitor, care le dezvaluie o lume minunată, locuri de vis, legende și povesti despre țara părinților. Considerăm că o astfel de abordare, cu totul nouă, este de natură să îi atragă pe micii cititori care trăiesc departe de țară”, a declarat autorul.
Alexandru Dragomir, un fost profesor de istorie, pensionar, îndrăgostit de țara sa, are nefericirea de a vedea că trei dintre copiii săi pleacă din țară, luându-i cu ei și pe nepoții profesorului, care încep să piardă orice legătură cu țara. Marius și Lia, nepoții din Italia și Statele Unite, uită, treptat, limba română, iar cel mai mic nepot, Juan, născut în Spania, primește nume spaniol, pentru o mai bună integrare, și nu învață niciun cuvânt în limba părinților.
Bătrânul Alexandru Dragomir, ajutat de fiul său, Radu, singurul rămas în țară, împreună cu Tudor, nepotul, pregătește o întâlnire la care să participe toți nepoții săi plecați de mulți ani în străinătate. Fostul profesor le oferă nepoților săi o mulțime de lecții despre istoria, civilizația, arta, spiritualitatea, tradițiile, muzica, literatura, religia, arhitectura, personalitățile poporului român.
Povestirile despre România și valorile sale sunt îmbinate cu o suită de legende scrise de Petre Crăciun pentru acest volum. După o lună petrecută în satul Poiana cu Soare, Juan, Marius și Lia încep să învețe lucruri noi despre țara părinților, prețuind rădăcinile care îi leagă și pe ei de străvechea civilizație românească.
Petre Crăciun este membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor de literatură pentru copii și inițiatorul portalurilor Identitate Românească (www.identitateromaneasca.ro) și Literatură Copii (www.literaturacopii.ro). A desfășurat numeroase proiecte literare sau editoriale, cu participarea unor români din Italia, Grecia, Germania, Norvegia, Marea Britanie, Spania, State Unite, Republica Moldova, Ucraina sau Serbia.
Lasă un răspuns