Pe 20 martie se anunță eclipsă totală de soare în partea de nord a continentului european. Din cauza condițiilor meteo, Svalbard va fi cea mai bună destinație din lume pentru a vă bucura de eclipsa de soare.
Însă, primarul din Longyearbyen îi sfătuiește pe turiștii care vor veni în zonă să aibă grijă, pentru că pe insula Svalbard există în jur de 3.000 de urși polari. Animalele sunt periculoase și pot ataca în orice moment.
În 2011, aici a fost ucis adolescentul Horatio Chapple, de la Eton College, din Marea Britanie, în timp ce se afla într-o expediție cu colegii săi. Mai apoi, ursul polar a fost împușcat și ucis.
Potrivit informațiilor oficiale oferite de autoritățile norvegiene, soarele va dispărea complet în partea de nord a Norvegiei, preț de câteva minute. Acest lucru se întâmplă extrem de rar: o dată la 400.000 – 500.000 de ani. În rest, pe teritoriul norvegian, mai mult de 90% din soare va fi acoperit. Un alt aspect important este faptul că tot pe 20 martie, soarele se va ivi din nou în Norvegia, după o iarnă polară de 6 luni.
În Oslo, eclipsa solară va avea loc în felul următor:
– începe la 09:47 dimineața
– are punctul culminant la 10:54
– se termină la 12:02
Eclipsa solară va dura două ore și 16 minute în Oslo.
Dacă vreți să verificați orele între care va avea loc eclipsa de soare, în funcție de orașul în care vă aflați, puteți folosi următorul link: http://www.timeanddate.com/
În România, eclipsa de soare va fi una parțială. Va începe în jurul orei 10:45 dimineața și va avea punctul culminant în jurul orei 11:55, urmând să se termine la 13:05. În Norvegia însă, eclipsa va dura mult mai puțin: în jur de două minute și jumătate.
Ce este eclipsa solară?
O eclipsă de soare se produce atunci când Luna se interpune între Pământ și Soare, prin fața Soarelui. Privit de pe Pământ, discul Lunii este, de regulă, mai mare decât cel al Soarelui. De precizat este faptul că eclipsele solare totale sunt mult mai rare decât cele parțiale.
Ultima eclipsă totală de soare pe teritoriul României a avut loc pe 11 august 1999. Atunci, maximul a fost la Râmnicu Vâlcea.
Specialiștii recomandă să nu priviți eclipsa de soare fără ochelari de protecție, pentru că altfel vă expuneți riscului de a orbi.
A consemnat Lidia Rusu
Surse:
www.tnp.no
http://www.romaniatv.net/
http://www.svalbard2015.no/pages/eclipse.html
wwww.wikipedia.org
http://www.timeanddate.com/eclipse/in/norway/oslo
Lasă un răspuns