O traditie frumoasa întemeiata de moldovenii din Norvegia

Moldovenii din Norvegia au sărbătorit Crăciunul într-o atmosferă solemnă, pentru al treilea an consecutiv.

Seara de Crăciun este mult dorită de către cei mici și mari întrucât după un an de asiduitate și rutină individuală, abia așteaptă toți ocazia unui moment de relaxare și reîntâlnire cu prietenii la un pahar de vorbă bună.

Anul trecut moldovenii din Norvegia au sărbătorit împreună cu Asociaţia Moldo-Română „Casa Mare” și Ansamblul folcoric „Doina” din Tallinn, Estonia.

Anul acesta invitata de onoare a fost Stela Simona, care a venit din Moldova spre bucuria publicului și rememorarea tradițiilor sărbătorilor de iarnă de acasă. Pe lângă cântece de Crăciun și populare, Stela a debutat cu 2 piese noi soldate cu aplauze furtunoase. 

StelaSimona-Oslo“Norvegia, fiind situată geografic la Polul Frigului, am simțit-o, de fapt, ca o țară caldă, iar, alături de concetățenii mei, m-am simțit chiar ca acasă. Oameni frumoși și la chip și la suflet, ne-am împrietenit, m-am bucurat că țin mult la tradițiile moldovenești, iar atmosfera a fost ca într-o familie unită”, ne-a mărturisit Stela.

Moș Crăciun a oferit daruri copiilor, iar aceștia au impresionat cu prestații artistice, după care Moșul, împreună cu copii și maturi, au dansat și cântat în jurul bradului, atât cântece tradiționale norvegiene, cât și piesa “Moș Crăciun, de unde vii?!” pe versurile Georgetei Voinovan.

De pe masa de Crăciun nu a lipsit somonul, dar și sărmalele și plăcintele moldovenești.

Pentru al doilea an s-a organizat acțiunea de caritate “De la inimă la inimă” sub patronajul familiei Bardari. Din banii adunați se vor procura cadouri de Crăciun copiilor de la orfelinatul din Orhei, repartizate direct de către un grup de tineri colindatori voluntari.

La sfârșitul seratei toți s-au semănat cu grîu adus din Moldova, în semn de belșug și sănatate.

Președintele Asociației Moldovenilor din Norvegia, Esenia C. Steckmest, inițiatorul și animatorul seratei, mulțumește fiecăruia pentru participarea sufletistă, susținerea și ajutorul acordat, fără de care organizarea evenimentului nu ar fi fost posibilă .

Sărbători fericite tuturor! 

Asociația Moldovenilor din Norvegia

Sursa: Ambasada Republicii Moldova în Regatul Suediei, Republica Finlanda și Regatul Norvegiei

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *