Noul test de limba pentru obtinerea cetateniei norvegiene – mar de discordie intre imigranti si autoritati

Recent, in Norvegia au aparut mai multe critici si nemultumiri la adresa testului pe care imigrantii ar trebui sa-l dea pentru a obtine cetatenie norvegiana. Asa cum am precizat si in articole anterioare, in aceasta tara nu este permisa dubla-cetatenie. De aceea, cei interesati sa devina cetatenie norvegieni trebuia sa indeplineasca anumite conditii. Una dintre ele este aceea de a trece un test de limba, care sa dovedeasca toate cunostintele aplicantilor, potrivit propunerii autoritatilor norvegiene.

Nemultumirile aparute recent in Norvegie sunt referitoare la faptul ca testul de limba ar fi unul mult prea greu si prea strict. Acest test trebuie trecut de toti imigrantii cu varste cuprinse intre 18 si 67 de ani care isi doresc cetatenie norvegiana.

 

Mazyar Keshvari

Mazyar Keshvari

`Ni se pare normal ca cei ce isi doresc cetatenie norvegiana sa aiba macar cunostinte minime despre tara in care isi doresc sa devina cetateni`, a declarat insa Mazyar Keshvari, purtator de cuvant din partea Partidului Progresist.
Mai exact, Partidul Progresist, impreuna cu cel Conservator isi doresc ca testul sa fie si mai greu. `Consideram ca a avea cunostinte minime despre tara si posibilitatea de a raspunde in norvegiana la anumite intrebari reprezinta un criteriu minim pentru a deveni cetatean norvegia`, a mai precizat Mazyar Keshvari.

Prea greu 

Insa, parerile sunt impartite in Norvegia. De exemplu, Anne Golden, profesoara la Universitatea din Oslo considera ca testul este mult prea greu si ca din aceasta cauza, unii nu au sansa sa devina cetateni norvegieni, chiar daca au trait foarte multi ani in Norvegia pana acum. `Asta se aplica in special femeilor care vin din zone in care este razboi si care nu au foarte multe posibilitati pentru a merge la scoala. Cel mai probabil, multi vor avea mari probleme in a trece testul`, a declarat Anne Golden.

citizenship_test
Cetatenie dubla? Nu se poate in Norvegia!

 
O alta problema legata de dificultatea testului de limba pentru obtinerea cetateniei este, potrivit informatiilor de la Biroul de Statistica din Norvegia, reducerea numarului imigrantilor care aplica pentru cetatenie in aceasta tara. Se pare ca doar 4,4 procente din cei care au trait in ultimii sapte ani in Norvegia au ales sa opteze pentru cetatenie norvegiana in 2013, comparativ cu 1996. Pentru a aplica pentru cetatenie norvegiana, este de asemenea nevoie sa urmati cel putin 300 de ore de norvegiana. Iar acum, probabil si noul test.

 
Insa, mai exista un aspect important: americanii si europenii nu doresc sa aplice pentru cetatenie norvegiana, intrucat astfel si-ar pierde drepturile pe care le-au avut pana acum. Asadar, chiar daca locuiesc de ani buni in Norvegia, ei prefera sa ramana sub titulatura de europeni sau americani.

 
Pana nu demult, varsta pana la care puteai aplica pentru cetatenie norvegiana era de 55 de ani. Astazi, ea a crescut la 67 de ani. Chiar si asa, problemele pe care oamenii le intampina cand vor sa devina cetateni norvegieni face ca numarul celor care primesc de fapt cetatenia sa fie mult mai mic.

A consemnat Lidia Rusu 

Sursa: 

http://www.newsinenglish.no/

http://www.tnp.no/

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

One Response to Noul test de limba pentru obtinerea cetateniei norvegiene – mar de discordie intre imigranti si autoritati

  1. Carmen spune:

    Apropo de cetatenie!
    Puteti scrie si ce presupune renuntarea la cetatenia romana? Se pierde dreptul la proprietate (de ex.)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *