Noul ambasador al României la Oslo și-a început activitatea. Schimbari si la Consulat

Adrian Gabriel Davidoiu, noul ambasador al României în Regatul Norvegiei, și-a început activitatea la Oslo. Eminența Sa a prezentat, la data de 24 septembrie 2015, scrisorile de acreditare Maiestății Sale Regele Harald V al Norvegiei, într-o ceremonie desfășurată la Palatul Regal din Oslo.

Site-ul oslo.mae.ro anunță că ”în cadrul unei întrevederi private, Maiestatea Sa Regele Harald V și ambasadorul României au remarcat dinamica ascendentă a dialogului bilateral româno-norvegian, trecând în revistă reperele cooperării politice, economice, sectoriale, cultural-academice și în planul relațiilor inter-umane, precum și conlucrarea strânsă a celor două țări în cadrul organizațiilor internaționale și regionale, pentru promovarea securității, stabilității și a progresului democratic.

Timp de aproape un an de zile, funcția de locțiitor al postului de ambasador la Oslo a fost deținută de consilierul diplomatic Carmen Alina Beldescu. Reamintim că fostul ambasador, Daniel Ioniță, a fost rechemat în România la sfârșitul anului trecut, iar în acest moment ocupă funcția de secretar de stat pentru afaceri strategice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Noul ambasador al României în Norvegia, Adrian Davidoiu (click pentru declarația de avere și de interese) a fost însărcinatul cu afaceri al României la Viena, Austria, din anul 2012 până în luna mai 2015, când a fost propus pentru funcția de ambasador la Oslo.

În vârstă de 48 de ani, este absolvent al Facultăţii de Filologie (română-engleză) din cadrul Universităţii Bucureşti. Vorbeşte engleza, franceza, germana şi italiana. Între anii 1989 şi 1990 a fost profesor de limba română şi engleză la Târgovişte, iar apoi director al unor societăţi comerciale în perioada 1990-1995. A intrat în MAE în 1997 şi a activat pe diverse posturi în cadrul misiunilor diplomatice din Spania, Finlanda, Austria şi Irlanda.

Ambasadorul Adrian Davidoiu la întâlnirea cu

Ambasadorul Adrian Davidoiu la întâlnirea cu studenți români de la Oslo (sursa: facebook)

Vineri, 2 octombrie, noul ambasador a avut o întâlnire cu membri ai ”Council of Romania”, un grup format din tineri  români care studiază sau au studiat în Norvegia. Conform lui Iulian Bulai, un reprezentant al acestei organizații, ”Council of Romania este o rețea internațională de cluburi care oferă un cadru privat de dialog și cooperare pentru comunități restrânse de români din diasporă…”.

La întâlnire a fost prezentă și Aurora Kanbar, consultant de limba română la Biblioteca Deichmann din Oslo și colaborator de încredere al ambasadei. Surse neoficiale din cadrul MAE au transmis că Ambasada are în pregătire și o întâlnire cu reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor românești din Norvegia.

Schimbări și la Consulat

Se pare, conform site-ului oficial al Ambasadei (oslo.mae.ro) că funcția de consul al României la Oslo este ocupată, în prezent, de Mihai Oprescu (click pentru declarația de avere și interese), începând cu toamna acestui an. Până acum, în această poziție se afla Laura Maria Stancu, care a fost criticată, în numeroase rânduri, pe bloguri și pe rețele de socializare, pentru activitatea desfășurată la Consulat în relația cu unii membri ai comunității românilor din Norvegia.

A consemnat Daniel Apetrei

([email protected])

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *