Norvegienii sunt indragostiti de varza cu carne de oaie si nu vor alta mancare nationala

Competiția pentru găsirea unui nou fel de mâncare național pentru Norvegia s-a încheiat. Rezultatul? Norvegienii vor să rămână cu fårikål (un preparat din varză cu carne de oaie), mâncarea lor traditionala de zeci de ani.

Fårikål a fost felul de mancare tradițional în Norvegia timp de 40 de ani, până ce Ministrul Agriculturii, Sylvi Listhaug a decis să lanseze o competiție pentru a-l înlocui. Acest lucru s-a întâmplat în ianuarie, cu ocazia marcării bicentenarului de la realizarea constituției.

În urma nominalizărilor, fårikål a rămas însă în topul preferințelor norvegienilor, în ciuda faptului că au fost propuse mâncăruri precum tacos sau pizza, realizate insa cu ingrediente norvegiene.

45% dintre cei care au votat în cadrul competiției au ales tot fårikålul. In top s-au mai aflat și chifteluțele Raspeball, găluște de cartofi și pinnekjøtt, adică coaste de miel care de obicei se servesc în Norvegia de Crăciun.

„Fårikål este un câștigător demn”, a spus Listhaug după aflarea rezultatelor, la Muzeul Național de Cultură și Istorie din Oslo. „Acest lucru arată că tradiția contează foarte mult pentru adulți”, a completat ministrul.

Ultima dată când a fost organizată o astfel de competiție a fost în anul 1972. Și atunci, ca și acum, fårikål a fost în topul preferintelor.

Decizia de a păstra  fårikål ca fel național de mâncare este la polul opus fata de ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie, în 2001. Atunci, britanicii au decis ca felul lor național de mâncare să fie Chicken Tikka Masala, un preparat cu pui și curry, despre care se stie ca ar fi de origine indiana.

Sursa: www.thelocal.no

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

2 Responses to Norvegienii sunt indragostiti de varza cu carne de oaie si nu vor alta mancare nationala

  1. Cristina Karlsen spune:

    Eu stiam ca fårikål-ul se prepara cu carne de oaie sau de miel. In niciun caz cu carnati. Denumirea vine de altfel de la: får (oaie) si kål (varza), si deci carnea de oaie/miel este ingredientul specific al preparatului culinar in discutie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *