Norvegia vrea sa impuna măsuri radicale de mediu: circulaţia maşinilor în centrul capitalei Oslo va fi interzisa

Pentru că încălzirea globală ameninţă tot mai mult lumea, noul Consiliu Local al orașului Oslo, format după alegerile municipale din 14 septembrie, au prezentat o platformă comună axată pe mediu și lupta împotriva poluării. Măsura presupune interzicerea accesului tuturor maşinilor în centrul oraşului. Aceasta va fi prima interdicţie de astfel de proporţii şi permanentă într-o capitală europeană.

Astfel, până în anul 2019 accesul autoturismelor va fi interzis total în centrul orașului Oslo. O astfel de măsură va duce la scăderea cu 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră în 2020 față de anul 1990. Mai mult, noua coaliţie vrea să abandoneze energiile fosile, să dezvolte mai multe piste de biciclete, şi să subvenționeze achiziționarea de biciclete electrice.

Decizia îngrijorează însă comercianții care arată că 11 din cele 57 de centre comerciale din Oslo se află în centrul orașului. Mai mult, în această zonă în care locuiesc doar 1.000 de oameni, lucrează aproximativ 90.000 de suflete.

Ne dorim un centru al oraşului fără maşini. Vrem să îl facem mai bun bun pentru pietoni, pentru biciclişti. Va fi mai bine pentru toată lumea, inclusiv pentru magazine”, consideră Lan Marie Nguyen Berg, reprezentant al Partidului Ecologist.

Reprezentanții partidelor politice mai spun că, până în 2019, vor fi construiţi încă cel puţin 60 de kilometri de piste pentru biciclete şi se vor face investiţii consistente în transportul public, care să fie o alternativă pentru transportul cu vehiculele personale.

Tramvaiele şi autobuzele vor putea să circule prin centrul oraşului şi, totodată, vor fi găsite modalităţi pentru aprobarea vehiculelor care fac aprovizionarea magazinelor, precum şi pentru maşinile care transportă persoane cu dizabilităţi.

Oslo are aproximativ 600.000 de locuitori şi aproximativ 350.000 de maşini.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *