Guvernul Norvegiei vrea să arunce 1.200 de tone de deșeuri radioactive pe o insulă aflată la o oră distanță de Oslo, cu toate că firma de la care provin deșeurile spune că ar fi mult prea periculos. Este vorba despre Insula Langøya.
Ministrul Industriei din Norvegia a angajat un consultant suedez, pentru a se ocupa de obiecțiile firmei NOAH, de la care provin deșeurile radioactive ce ar urma să fie depozitate pe insula Langoya.
Reacționăm dur în fața acestei decizii, a declarat Stein Lier Hansen, din partea firmei NOAH. Este pur și simplu incredibil că Guvernul vrea să se implice în ce se întâmplă cu deșeurile unei firme private, a mai precizat reprezentantul companiei.
De cealaltă parte, Lars Jacob Hiim, secretar de stat în cadrul Ministerului Industriei din Norvegia spune că în prezent, Ministerul angajeaza Agenția de Cercetări în Apărare din Suedia, pentru a se ocupa de această problemă.
Este adevărat că cei de la compania NOAH sunt îngrijorați în privința depozitării deșeurilor, din cauza posibilității ca materialul radioactive să nu se scurgă în mare. De aceea, vrem să facem un studiu, pentru a ne asigura dacă e în regulă sau nu să ducem deșeurile acolo, a declarat Lars Jacob Hiim.
Insula Langoya este una dintre cele mai mari insule din Norvegia și se întinde pe o suprafață de circa 850 de kilometri pătrați. Ea face parte din Arhipelagul Vesterålen și se află în Nordland. Insula în cauză este folosită încă din anul 1993 și e posibil să devină principala insula pentru depozitarea deșeurilor radioactive până în 2022.
Raportul referitor la cât de sigură este depozitarea deșeurilor radioactive pe insula în cauză va fi prezentat de către agenția suedeză angajată de Guvernul norvegian în această toamnă.
A consemnat Lidia Rusu
Sursa: www.thelocal.no
Lasă un răspuns