Norvegia trece la ora oficiala de vara, in aceasta noapte

Norvegia trece in noaptea de sambata spre duminica la ora oficiala de vara, ceasurile urmand sa fie date inainte cu o ora, astfel ca ora 2:00 va deveni ora 3:00. Ora oficiala de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie.

Pentru trecerea la ora oficiala de vara, ceasurile vor fi date inainte cu o ora, astfel ca duminica 29 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurta zi din an. Dupa ce ceasurile vor fi date inainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a Norvegiei si Timpul Universal (numit si GMT) va fi de două ore.

In conformitate cu Conventia fusurilor orare, ceasurile arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus.

Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, in sens pozitiv catre est.

Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului zero, a Europei Centrale – ora fusului 1 si a Europei Orientale – ora fusului 2. Norvegia se afla in fusul orar 1, iar România se află în fusul orar 2.

Astăzi se incheie orarul de iarnă, care debuteaza in ultima duminica a lunii octombrie, iar în Norvegia diferenta fata de timpul universal (GMT) devine de 2 ore.

Odata cu incetarea folosirii orei de iarnă, 70 de tari din Europa si Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o oră înainte. Marea Britanie, Irlanda si Portugalia vor trece la ora GMT+1 oră.

Spania, Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Norvegia si Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+2 ore.

Estonia, Cipru, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania, România isi vor fixa ceasurile la ora GMT+ 3 ore.

Prin introducerea orei de vara s-a urmarit sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala (a Soarelui) si reducerea folosirii luminii artificiale.

 

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

One Response to Norvegia trece la ora oficiala de vara, in aceasta noapte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *