Norvegia strânge cureaua: Guvernul vrea să dea sistemul de căi ferate pe mâna unor companii internaționale pentru a economisi bani

Guvernul norvegian vrea să schimbe modul în care sistemul de căi ferate este operat în prezent. Experți în domeniu spun că, în curând, companii internaționale foarte mari vor intra pe piața norvegiană și că acestea ar putea îmbunătăți serviciile feroviare.

Potrivit propunerii Guvernului, Administrația Căilor Ferate din Norvegia ar deveni directorat, adică un cumpărător de servicii. De asemenea, Administrația Căilor Ferate ar deveni responsabilă pentru planificarea rețelei feroviare în Norvegia. Liniile de căi ferate ar putea deveni subiectul unei licitații cu 6-9 oferte.

Frode Longva, șeful departamentului de la Institutul de Transporturi, prezice faptul că toate schimbările ar putea ajuta Guvernul să economisească bani. „Banii vor fi strânși sau vor fi folosiți pentru a îmbunătăți actualele servicii feroviare”, spune Longva.

De asemenea, Longva mai spune că, cel mai probabil, pasagerii nu vor observa prea curând efectele schimbărilor, pentru că totul se va întâmpla în timp. „Un punct important este că serviciul este limitat de infrastructură și această competiție/licitație de care vorbim nu va îmbunătăți infrastructura”, a mai menționat Longva.

”Protecția Consumatorilor” speră ca toate schimbările să nu afecteze drepturile pasagerilor. De exemplu, în prezent, cei care călătoresc în Norvegia cu trenul o fac în condiții mult mai bune față de restul pasagerilor din Europa. „Pasagerii norvegieni au dreptul  la hotel, mâncare și alte servicii atunci când există o întârziere”, a explicat directorul tehnic Anne Haabeth Rygg.

Marile companii sunt, așadar, așteptate în Norvegia. „Aceste companii vor fi interesate atunci când vor vedea că o piață nouă se deschide. Există câteva companii internaționale mari, cum ar fi Veolia sau Keolis, dar și câteva mai mici. Și unele companii britanice ar putea fi interesate”, a precizat Gunnar Alexandersson, de la Școala de Afaceri din Stockholm.

 A consemnat Lidia Rusu 

Sursa: www.norwaypost.no

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *