Norvegia se pregăteşte să intre într-o perioadă de stagnare economică, prețul petrolului afectand economia țării.
Oameni din SUA, India, Brazilia, Portugalia şi alte zeci de state veneau să umple deficitul de lucrători calificaţi într-una dintre cele mai importante pieţe petroliere din lume. Ei au fost atraşi de pachete consistente de 20.000 de dolari pentru relocare, salarii mari, ireale pentru ţările de unde vin, şi de echilibrul naţiunii, scrie Bloomberg. Toţi aceşti expaţi au ajutat Norvegia să creeze cel mai mare fond suveran din lume. Însă, de la o vreme încoace, de când preţul ţiţeiului este scăzut, chiar sub 50 de dolari pe baril, faţă de 110 cât era acum un an, Norvegia a început să se confrunte cu mari dificultăţi: scad investiţiile la un nivel nemaiîntâlnit din 2000, iar naţiunea riscă să ramana fara oameni calificati, cu experienta.
Scăderea preţului petrolului, cu 52% în acest an, a sporit numărul notificărilor de concediere în toată Norvegia. Ministrul norvegian al Muncii susţine că în ultimul an au fost concediaţi 36.000 de oameni, dintre care 20.000 vin din industria petrolieră. Rata şomajului a ajuns la cel mai mai mare nivel de 11 ani, 4,5%. Însă această cifră nu arată câte locuri de muncă s-au pierdut pentru că nu include şi cetăţenii străini care pleacă.
Economia ţării, exceptând sectorul petrol şi gaze, a raportat, totuși, o creştere de 0,2% în al doilea trimestru al anului. Banca centrală a redus deja, în iunie, dobânda de referinţă la un minim istoric, iar analiştii estimează 70% şanse pentru încă un episod similar programat în toamna acestui an.
În ultimii 15 ani, compania de petrol a statului a adus foarte mulţi muncitori în Norvegia în urma unor târguri de joburi organizate în diverse state precum Islanda sau Portugalia. Biroul de Statistică de la Oslo a comunicat că numărul imigranţilor a scăzut în acest an cu 20%, la fel ca şi anul trecut. Banca Centrală susţine că până în 2018, ponderea ar putea ajunge la 36%, ceea ce ar putea influenţa negativ creşterea economică.
Dependenţa naţiunii norvegiene de petrol a crescut începând din 2000, atunci când numărul de locuri de muncă în această industrie s-a dublat, ajungând la 300.000. Mai mulţi de jumătate dintre acestea au fost ocupate de lucrători veniţi din afara ţării. Acum, jumătate din exporturile Norvegiei reprezintă petrolul, iar unul din nouă locuri de muncă este asigurat de industria petrolieră.
Norvegienii fac parte din cea de- a doua cea mai bogată națiune din Europa, după Luxemburg. Veniturile medii se ridică la 60.000 dolari pe an iar ziua de muncă este una dintre cele mai scurte din lume, conform Statistică Norvegia și Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a datelor. Alte avantaje se regăsesc în sistemul gratuit de sănătate, învăţământul gratuit, inclusiv cel universitar, şi concediile maternale plătite vreme de 14 luni.
Norvegia are un sistem de protecţie socială performant, cu ajutoare de şomaj generoase de până la 62% din salariu pe o perioada de doi ani, dar acestea nu se aplică în cazul multor străini veniţi cu viză de muncă sau incluşi în sistemul de asigurări sociale din ţara de origine.
O stagnare economică poate afecta cu siguranţă beneficiile de care se bucură azi cetăţenii norvegieni. Însă guvernul de la Oslo își face planuri de investiții în industria peștelui și fructelor de mare și în cea a mașinilor electrice, într-o încercare de a stopa un eventual declin economic.
Sursa Cotidianul
Lasă un răspuns