Norvegia nu vrea sa adere la UE: 74% dintre norvegieni spun `Nu`

Aproape trei sferturi dintre norvegieni nu vor sa adere la Uniunea Europeana, potrivit unui studiu realizat recent.

Majoritatea norvegienilor ar spune un mare `nu` Uniunii Europene daca ar fi intrebati acum despre aderarea Norvegiei la UE. O proportie convingatoare de 74% este impotriva, arata studiul.

Sondajul a fost realizat de Sentio pentru Nationen and Klassekampen si a scos la inveala faptul ca doar 16,8% dintre norvegieni ar vota pentru ca Norvegia sa devina membru al UE, in timp ce 9,2 procente dintre respondenti au spus `nu stiu` la intrebarea `Ar trebui ca Norvegia sa devina cel de-al 28-lea membru al UE?`.

La ultimul referendum, care a avut loc in 1994, 52,2% dintre norvegieni au votat `nu` aderarii la UE.
Sentio a mai subliniat faptul ca numai in 2005 majoritatea norvegienilor voiau sa faca parte din UE. Acum insa, sondajul spune ca daca impotrivirea norvegienilor va continua in acelasi trend, atunci cu siguranta Norvegia nu va face parte din UE in urmatorii zece ani.
Insa dorinta norvegienilor este impotriva a ceea ce isi doreste Parlamentul din aceasta tara, pentru ca majoritatea politicienilor isi doresc o uniune cu UE.

Pe de alta parte, politicienii nu vor sa ajunga la dezbateri in aceasta privinta. Atat prim-ministrul Erna Solberg (Partidul Conservator), cat si liderul Partidului Muncitoresc, Jonas Gahr Store au spus ca intrebarea legata de o posibila aderare la UE a Norvegiei `nu este un subiect`.

Fosta sefa a Partidului Central, Anne Enger, supranumita `regina Uniunii Europene` in timpul campaniei impotriva aderarii Norvegiei la UE in 1994, inca sustine ca ar fi mai bine pentru aceasta tara sa nu faca parte din UE.

`Cel mai important lucru este ca Norvegia nu a aderat la UE pana acum. Insa legatura ce evolueaza intre Norvegia si Uniunea Europeana are deja consecinte`, a declarat Enger.

Organizatia `Nu Uniunii Europene` din Novegia sarbatoreste anul acesta 20 de ani de cand se impotriveste aderarii la UE, iar in aceasta saptamana se va desfasura o conferinta nationala pe acest subiect.

A consemnat Lidia Rusu 

Sursa: www.thelocal.no

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *