Norvegia deţine solutii pentru a contracara ”criza” determinata de ieftinirea petrolului

Prețul petrolului la aproximativ 50 de dolari barilul loveşte dur Norvegia. Dar, din fericire, factorii de decizie politică de la Oslo deţin ceva ce mulți dintre omologii lor internaționali nu au: un adevărat arsenal de instrumente pentru a-i ajuta să iasă dintr-o eventuală recesiune, scrie Bloomberg.

În timp ce șomajul a depășit nivelurile observate în timpul crizei financiare globale, 4,5% este o cotă încă scăzută în comparație cu situaţia din ţările învecinate. De fapt, pe ansamblu, numărul de angajări este în continuă creștere.

Cei care și-au pierdut joburile sunt susținuţi de un sistem de bunăstare generos, care le oferă beneficii în plăţi (șomaj) reprezentând peste 62% din venitul brut din ultimii trei ani.

Ei sunt, de asemenea, sprijiniţi de o rată de economisire mare per gospodărie, în fondurile pentru împrumuturi imobiliare. Acesta înseamnă că, în timp ce Norvegia se confruntă cu preţuri mici ale petrolului, gospodăriile au o marjă de siguranţă, astfel încât să poată face plățile ipotecare.

Spre deosebire de Federal Reserve, Banca Centrală Europeană sau de Riksbank din ţara vecină Suedia, Norvegia are un drum lung de parcurs cu ratele dobânzilor înainte ca orice politică monetară neconvențională să intre în joc. Ratele sunt în prezent de 1% și chiar cei mai pesimişti analişti nu văd ratele coborând mai jos de 0,75%.

 Guvernatorul băncii centrale, Oeystein Olsen, a anunţat că o monedă slabă este cheia pentru a face Norvegia mai puțin dependentă de petrol. În conformitate cu indicele Bloomberg Correlation Weighted, declinul de aproximativ 20% al coroanei norvegiene în ultimele 12 luni este cea mai mare scădere dintre cele 10 monede urmărite în această perioadă.

Sunt veşti bune pentru industriile non-petroliere ale naţiunii, cum ar fi producția de hârtie și cea de fructe de mare.

În timp ce inflația este în prezent foarte aproape de ținta băncii centrale, 2,5%, guvernatorul Norges Bank, Oeystein Olsen a spus că va fi bine cu inflația plus minus 0,5 puncte procentuale. Asta înseamnă că este încă un pic de loc pentru ca banca centrală să susțină economia, înainte ca prețurile să accelereze într-un ritm inacceptabil.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *