Norvegia are un deficit serios de asistente medicale. Pasii de urmat pentru a lucra în acest domeniu

În perioada 2008-2014, aproximativ 2.400 de asistente medicale au solicitat autorizație pentru a lucra în Norvegia, însă cererile lor au fost refuzate, deși în această țară este nevoie urgentă de astfel de personal.

Majoritatea asistentelor care au cerut autorizație au urmat cursuri în alte țări decât Norvegia.

Potrivit unui ziar local, numărul cererilor refuzate aproape s-a dublat anul trecut, comparativ cu 2008. În același timp, Institutul de Statistică din Norvegia a precizat că până în 2030, statul va avea un deficit de aproape 40.000 de asistente medicale.

Autorizația de care are nevoie o persoană pentru a fi asistent medical în Norvegia este ceva necesar, pentru că prin aceasta se dovedește calitatea și siguranța din domeniul sănătății. Este o slujbă pe care noi o luăm foarte în serios”, a declarat Kjell Magne Dark, managerul instituției care poate accepta cererile pentru a deveni asistent medical.

Trebuie să precizăm faptul că au fost refuzate asistente medicale de origine norvegiană care au studiat în străinătate, dar și asistente medicale de altă naționalitate, care au ceva ani de experiență în spate.

Informatii despre Autoritatea Norvegiană care acordă autorizații de practică în domeniul sănătății puteți citi pe site-ul www.sak.no.

Înregistrare SAK

SAK (www.safh.no sau www.sak.no) – Autoritatea Norvegiană de Înregistrare pentru Personalul din Sănătate

Notă: România e pe lista țărilor unde practica este inclusă în cei trei ani de învățământ, alături de teorie.

Cum aplici:

  • trebuie achitată mai întâi o taxă; cererea nu va fi validată până ce nu este făcută dovada plății, respectiv un document de la bancă; taxa este de aproximativ 1650 NOK.
  • asigură-te că toate documentele solicitate sunt atașate (formularul special, taxa, copie după pașaport, copie după diploma de studii, certificatul de la OAMR, confirmarea experienței după absolvire, adeverință de la Școala Postliceală/Facultatea de Asistenți Medicali, în care să fie precizate numărul de ore de pregătire teoretică și numărul de ore de pregătire practică). La acestea se adaugă adeverința de malpraxis, care nu trebuie să fie mai veche de trei luni.

Documentele trebuie expediate pe adresa The Norwegian Registration Authority for Helth Personnel (SAK), PO Box 8053 Dep, NO-0031 Oslo, Norway.

Notă: documentele trebuie legalizate la notariat sau la ambasadă sau sa fie stampilate cu ”rett copi” la o institutie publică norvegiană, iar semnătura și ștampila este necesar să apară pe fiecare pagină. Copii la copii nu sunt acceptate. Nu trimiteți documentele originale.

În ceea ce privește numele, se completează numele care apare în pașaport. Dacă s-a schimbat între timp numele, acest lucru trebuie confirmat prin documente atașate și legalizate. Formularul trebuie completat cu litere de tipar. 

Sursa: www.norwaytoday.info 

www.asistentmedicalinnorvegia.ro

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

2 Responses to Norvegia are un deficit serios de asistente medicale. Pasii de urmat pentru a lucra în acest domeniu

  1. petronela karmieh spune:

    Buna ziua,va rog daca poate sa mi raspunda cineva la urmatoarele intrebari:de unde se ia acel formular care trebuie completat?documentele specificate mai sus trebuiesc traduse in lb.norvegiana sau sunt acceptate si cele traduse in engleza?va multumesc

  2. Oana Iuliana spune:

    Very intresty evrything what îș here about nurse!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *