VIDEO: Noroc, Moldova! – norvegienii mulțumesc moldovenilor pentru delicioasele vinuri de Purcari

În primăvara acestui an, câțiva oameni care produc vinul de Purcari s-au gândit să mulțumească tuturor persoanelor din Norvegia care le consumă produsul, iar acum a sosit reversul medaliei. Într-un video emoționant, mai mulți norvegieni mulțumesc moldovenilor pentru gustoasele vinuri pe care le exportă și spre nordul continentului.

Mai exact, un grup de voluntari norvegieni au vizitat Moldova și le-a venit ideea de a face un video pentru a răspunde gestului făcut de moldoveni în primăvară. Femeile care apar în video au învățat câteva cuvinte în limba română, pentru a le transmite moldovenilor mulțumiri pe limba lor.

Aveți o țară extraordinară!, Și niște vinuri extraordinare! – sunt doar două dintre mesajele transmise către moldoveni de voluntarii norvegieni. De asemenea, aceștia spun despre moldoveni că sunt foarte curajoși și muncitori.

 

Informații de context:

În 2013, rușii au decis să sisteze importurile de vinuri din Moldova. Acest lucru a contat extrem de mult pentru moldoveni, întrucât mulți riscau să își piardă locurile de muncă. În același timp s-a ivit oportunitatea exportării vinurilor către Norvegia, motiv pentru care moldovenii au vrut să mulțumească tuturor noilor consumatori.

Video-ul din primăvară îi înfățișează pe angajații companiei care produce vinul de Purcari adresându-se norvegienilor în limba norvegiană iar la final, în semn de apreciere, cu toții spun „Takk Norge!”.

Înseamnă foarte mult pentru noi, mai ales după ce Rusia nu mai importă vinuri din Moldova”, a spus un fermier în fimuleț, având via în spate. „Desigur, interzicerea nu a fost motivată politic”, a mai precizat o femeie care lucrează în fabrica de vinuri, zâmbind ironic.

Iată filmulețul realizat de către moldoveni, în luna aprilie, pentru norvegieni: 

Ce vinuri Purcari se vând în Norvegia:

Cu 500 milioane de dolari anual, Norvegia este al 14-lea cel mai mare importator de vin din lume, în pofida unei populaţii de doar 5 milioane de oameni. Din septembrie 2014, vinurile Purcari şi Bostavan au fost acceptate în rigidul monopol al produselor alcoolice din Norvegia, după mai bine de 4 ani de negocieri. Astfel, ele au devenit singurele vinuri moldoveneşti pe piaţa norvegiană.

În magazinele din Norvegia pot fi găsite 6 vinuri Purcari: Negru de Purcari, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Grigio, Pinot Noir și Sauvignon Blanc. Cel mai vândut vin, Cabernet Sauvignon de Purcari, are un preț de raft de 119 krone, echivalentul a circa 270 de lei moldovenești.

Vinăria Purcari, fondată în 1827, este cea mai veche vinărie din Moldova. De-a lungul anilor, colecția de vinuri Purcari a câștigat peste 140 de medalii la cele mai prestigioase concursuri internaționale ca Decanter, Concours Mondial de Bruxelles, Challenge International du Vin, dar și legendara apreciere la curtea regală din Marea Britanie.

A consemnat Lidia Rusu

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *