In arhipelagul norvegian Svalbard, una dintre cele mai nordice asezari umane, se afla mica localitate cu nume imposibil de citit – Longyearbyen. La prima vedere este doar un orasel linistit si extrem de rece, in interiorul Cercului Arctic. Insa locuitorii din Longyearbyen au unele dintre cele mai ciudate obiceiuri, consecinta a locului special in care traiesc.
In Longyearbyen o noapte dureaza cinci luni, mai precis cinci luni si sase zile, vreme in care Soarele nu se ridica niciodata complet deasupra orizontului. Vreme de o luna de zile, din cele cinci de iarna, Soarele se vede de un lat de palma, la orizont, si asta pentru cel mult doua ore, pe zi.
La facultate ai ora de vanatoare
Studentii invata cum sa impuste ursi polari, in cazul in care sunt atacati, iar copiii din gradinite stiu tehnici speciale pentru a se deplasa in cazul in care ar fi surprinsi de ninsori abundente. De circa cinci ani incoace, locuitorii din Longyearbyen spun ca duc dorul „zapezilor de altadata”, pentru ca an de an volumul precipitatiilor solide se reduce, ca efect al fenomenului de incalzire globala. In ultimele luni insa in Longyearbyen a nins abundent.
Nu se fac inmormantari
Un detaliu care face ca orasul sa fie unul „special” este legat de o situatie imposibil de evitat – decesul. In cimitirul din Longyearbyen nu a mai avut loc nicio inmormantare de mai bine de 70 de ani, si asta din cauza faptului ca solul vesnic inghetat face ca descompunerea naturala a cadavrelor sa nu se produca. Pentru un loc ce veci, locuitorii trebuie sa faca demersuri in alte orase ale Norvegiei, situate mai la sud.
Apocalipsa si magazinul de seminte
Si mai interesant este faptul ca Longyearbyen, este unul din cele cateva orase de pe Terra, care este pregatit sa faca fata Apocalipsei, indiferent care ar fi cauza ei. In mica urbe norvegiana a fost pus concret in aplicare programul Seed Vaults – program prin care seminte de plante din toate speciile, de pe toate continentele sunt depozitate in conditii perfecte de siguranta, pentru a ajuta omenirea sa depaseasca o eventuala calamitate majora care ar duce la disparitia unor specii de plante. Longyearbyen a fost considerat de specialisti ca fiind locul ideal pentru plasarea bancii de seminte.
Leac pentru gripa
Tot in orasul de dicolo de Cercul Polar, in 1998, oamenii de stiinta au gasit si au dezgropat trupurile a sapte mineri decedati in 1918, in urma epidemiei de gripa spaniola. Medicii, virusologii si oamenii de stiinta au folosit senzationala descoperire din orasul Longyearbyen pentru a identifica structura virusului care a dus la moartea a peste 50 de milioane de oameni. In prezent se lucreaza pentru crearea unui vaccin care sa poata combate virusul gripei, in cazul in care aceasta ar deveni foarte virulenta, plecand de la materialul genetic recoltat in Longyearbyen.
Putina istorie
Longyearbyen are o populatie de circa 1.800 locuitori. Asezarea a fost intemeiata in 1906 de John Munroe Longyear, principalul proprietar al Companiei Arctice de Carbune din Boston.
Orasul a fost complet distrus de nemti in Al Doilea Razboi Mondial si reconstruit din temelii dupa terminarea conflictului. Mineritul si turismul sunt principalele activitati.
Aici au loc incredibile curse de sanii trase de caini, a caror crestere este una din ocupatiile de baza ale localnicilor. Hotelurile sunt construite in stil traditional, dar beneficiaza de tot confortul. In cele sase luni in care este zi, activitatea in micutul orasel nu inceteaza niciodata.
(articol preluat de pe www.ziare.com)
Alina says
Foarte interesant articolul, multumim !