Uniunea Nationala a Judecatorilor din România solicită mai multor ambasade să asiste în ședința CSM (Consiliul Suprem al Magistraturii) la discutia despre implicarea SRI in justitie. Temerea asociatiilor de magistrati este ca problema implicarii SRI in actul de justitie nu va fi dezbatuta in mod real in CSM, motiv pentru care s-a cerut prezenta reprezentantilor ambasadelor la sedinta CSM de luni, 15 iunie.
Toate ambasadele tarilor membre UE, ale Statelor Unite, Norvegiei, Elvetiei si Canadei au fost solicitate de organizatiile judecatorilor si procurorilor din Romania sa isi trimita un reprezentant la sedinta CSM din data de 15 iunie 2015 cand se va discuta raportul „de aparare a independentei justitiei in fata influentei serviciilor secrete romanesti”, informeaza un comunicat de presa al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania.
Scrisoarea a fost adresata ambasadelor „deoarece avem indoieli temeinice ca cererea va fi analizata cu seriozitate de catre membrii CSM„, afirma reprezentantii judecatorilor si procurorilor din Romania.
Scandalul implicarii serviciilor secrete in actul de justitie a fost iscat de generalul SRI Dumitru Dumbrava, care a spus intr-un interviu ca pentru SRI instantele reprezinta „camp tactic”, unde se prezuma ca SRI desfasoara operatiuni specifice unui serviciu secret, si ca SRI „isi mentine interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze”, se mentionează în scrisoare.
Afirmatia generatului Dumbrava a fost intarita de actualul director SRI, Eduard Hellvig, care a spus ca SRI urmareste „sa nu existe persoane cum au fost in trecut, judecatori, procurori, care pe drum au uitat ca servesc statul roman si au avut alte preocupari decat a servi statul roman„, se adauga in comunicat.
Afirmatia aceasta incalca principiile de baza ale statului de drept, stiut fiind ca „intr-o democratie judecatorii se supun numai legii, iar in fata unui judecator statul este egal cu catateanul„, se afirma in scrisoarea trimisa de magistrati ambasadelor.
„Manipularea actului de justitie de catre SRI reprezinta o vulnerabilitate atat pentru Romania, cat si pentru NATO„, sustin asociatiile.
Scrisoarea poate fi citită în întregime aici (click).
Surse: www.hotnews.ro
www.unjr.ro
Lasă un răspuns