In Norvegia a fost construita casa care produce de trei ori mai multa energie decat consuma

O casă din Norvegia, ce face parte dintr-un proiect pilot de cercetare produce de trei ori mai multă energie, comparativ cu cât produce. Este vorba despre un proict al Centrului de cercetări Zero Emission Buildings (ZEB).

Firma internațională de arhitectură Snohetta a făcut un parteneriat cu ZEB pentru a proiecta și construi această remarcabilă casă-experiment care ajută la dezvoltarea unui concept eficient. Casa-pilot ZEB va produce de trei ori mai multă energie decât va consuma, iar surplusul de energie ar putea fi folosit, de pildă, pentru o mașină electrică.

Clădirea are un design modern. Pentru realizarea ei au lucrat ingineri foarte buni, folosind soluții tehnice de ultimă oră. Acoperișul este orientat către sud, sud-vest și nord-est, un lucru favorabil pentru producerea energiei solare întreg anul. De asemenea, casa dispune de un sistem de ventilație ce a fost construit astfel încât să maximizeze beneficiile luminii naturale fără supraîncălzirea acoperișului.

haus3

Nu în ultimul rând, casa dispune de o saună din lemn, dar și de o grădină cu pomi fructiferi și un spațiu pentru legume, astfel încât să se ofere șansa unei producții de alimente la scară mică. Proiectul a fost finalizat în septembrie, iar acum este în perioada de monitorizare.

haus2Acest proiect este unul care își propune cu multă ardoare să ofere oamenilor o casă deosebită din toate punctele de vedere. Comfortul și starea de bine pe care cineva le poate avea locuind aici sunt foarte importante. Spațiul este unul mare, iar grădina cu pomi fructiferi și spațiu pentru legume reprezintă cu siguranță un plus.

Lumina de zi, priveliștea și contactul permanent cu peisajul de afară și spațiul de lângă casă se împacă foarte bine cu pereții realizați din sticlă. Iar problema încălzirii este rezolvată ușor prin utilizarea unor suprafețe mari din sticlă.

Materialele folosite în interior au fost alese în funcție de posibilitatea lor de a contribui în mod pozitiv la un climat propice unei familii, dar și în funcție de calitățile estetice.

Despre ZEB

Scopul Centrului de Cercetări ZEB este acela de a promova și de a construi case cu emisii de gaze zero. Crearea unor clădiri de acest tip este, cu siguranță unul dintre cele mai ambițioase proiecte în acest moment. ZEB se ocupă de gândirea și producerea unor materiale, componente și concepte pentru clădiri, dar și de metode și unelte care pot ajuta la realizarea unor clădiri-verzi.

haus6

haus4

Sursa: www.tnp.no

 

 

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *