Imigrantii nu mai vor atat de mult cetatenie norvegiana, iar autoritatile spun ca acest lucru este din cauza faptului ca e ilegal sa ai cetatenie dubla in Norvegia

Numarul imigrantilor care locuiesc in Norvegia si care isi doresc cetatenie norvegiana a scazut, potrivit informatiilor de la Institutul de Statistica din aceasta tara. In special, ar fi vorba despre imigrantii care lucreaza pe teritoriul norvegian. „Exista insa o mare diferenta intre imigrantii care lucreaza, pe de o parte, si refugiatii si famillile lor, pe de cealalta parte”, explica Silje Vatne Pettersen, senior adviser la Institutul de Statistica din Norvegia.

Agentia a publicat saptamana trecuta date care indica un declin semnificativ in ceea ce priveste imigrantii care locuiesc in Norvegia inca de acum mult timp si care aplica pentru cetatenie. Regula este ca numai persoanele care au locuit cel putin ultimii sapte ani in Norvegia pot cere statului sa le acorde posibilitatea de a deveni cetateni norvegieni.

De exemplu, daca in 1996, din totalul de imigranti, 13,3% au devenit cetateni norvegieni, procentul a scazul la doar 4,4% in anul 2013. In special, imigrantii care lucreaza in Norvegia si care vin din Europa sau din Statele Unite ale Americii par a nu mai fi interesati de obtinerea cetateniei norvegiene, chiar daca sunt stabiliti aici de ani buni. Insa o explicatie pentru acest lucru ar putea fi urmatoarea: in Norvegia este ilegal sa ai cetatenie dubla.

Are logica, daca ne gandim, de exemplu la persoanele din Polonia care considera ca cetatenia lor europeana este atat de interesanta, incat nu vor sa renunte la ea. Pentru refugiati este insa mult mai important sa obtina cetatenie norvegiana, decat sa aiba cetatenie europeana”, a explicat Vatne Pettersen despre situatia imigrantilor.

Atunci cand Institutul de Statistica a cercetat motivele pentru care imigrantii nu mai vor sa devina cetateni norvegieni in 2005/2006, mai mult de jumatate dintre cei care au raspuns au spus ca ar aplica pentru cetatenie norvegiana, dar numai daca ar putea sa-si pastreze si cetatenia originala.

Totusi, potrivit unui reprezentant din Ministerului Copiilor, Egalitatii si a Incluziunii Sociale, Kai Morten Terning (Partidul Progresist), cetatenia dubla in Norvegia nu va fi posibila in viitorul apropiat.

Avem principiul unei singure cetatenii in Norvegia. Nu este posibil sa schimbam aceasta politica in prezent”, a declarat Terning.

A consemnat Lidia Rusu 

Sursa: www.norwaypost.no

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *