Pe listele de deputați pentru diasporă candidează George Alexander (55 de ani), din partea organizației Alianța Noastră România, partidul lui Marian Munteanu. Fiind primul pe listă, dacă Alianța va face pragul electoral de 5%, George Alexander are toate șansele să fie deputat pentru diaspora românească în următorii patru ani.
A locuit aproximativ 20 de ani în Norvegia, unde a lucrat în sistemul de învățământ, și a devenit cunoscut în viața publică după izbucnirea scandalului ”Barnevernet”, la începutul anului 2016, când s-a situat de partea familiilor românești aflate în conflict cu ”Protecția Copilului”.
Deși afirmă că ”dintotdeauna am avut cel mai mare dezgust pentru politică”, candidează pentru că a avut ”foarte multe cereri de la oamenii care cred în mine şi spun că trebuie să mă implic în politică”.
Activitatea profesională
George Alexander, originar din Rm. Vâlcea, a lucrat 21 de ani, în Norvegia, ”dintre care 20 de ani ca manager (director-general) şcoli/grădinițe”. În paralel a scris și trei cărți: ”Dagbok fra de lykkelige land” (Jurnal din țara fericită), scrisă în limba norvegiană (2012); “Stea căzătoare” (2012), în limba română, tradusă şi în limba engleză, “Falling star”; a treia carte este “Îngerul Norman” (2015), scrisă tot în limba română.
După întoarcerea în România, la începutul anului 2016 a publicat “Copiii noştri în închisorile lor. Furați de Barnevernet”, inspirată din implicarea sa în susținerea familiilor de români din Norvegia care se aflau în conflict cu instituția Protecției copilului.
Tot în perioada când a locuit la Oslo a fost ”unul dintre oamenii care au participat activ o perioadă la Foaia Românului”, o publicație care a apărut în Norvegia în anii 90.
George Alexander și cazul Bodnariu din Norvegia
La începutul lunii ianuarie, la aproape două luni după preluarea celor cinci copii ai familiei Bodnariu de către Barnevernet, George Alexander scrie câteva articole de opinie pe site-ul Jurnal de Nord în care se poziționează de partea familiei de români și critică ”Protecția Copilului”.
A fost imediat preluat și contactat de presa din România, pentru care oferă mai multe interviuri, devenind o voce importantă și omniprezentă în știrile, din acea perioadă, despre conflictul Barnevernet – Bodnariu.
Pentru că lucra în mediul școlar și avusese contact cu instituția Protecției Copilului, declarațiile sale au avut mare credibilitate în ochii opiniei publice. Mai ales când a dezvăluit că, deși este ”director de grădinițe” în Norvegia, preferă să își educe proprii copii în România.
La câteva săptămâni după intervențiile sale publice, pe 1 Martie 2016, George Alexander își anunță demisia din funcția de director de la grădinițele private norvegiano-spaniole la care lucra și se întoarce în România unde continuă ”lupta” și înființează Asociatia pentru Protectia Copiilor și Familiei „George Alexander. Scopul asociației este de a sprijini familiile românești din diasporă care au probleme cu instituțiile de Protecție a copilului din diverse țări.
”Cariera” politică
Deși consideră clasa politică ”înapoiată și primitivă” iar pe politicieni ”neaveniți, incompetenți și oportuniști”, în februarie 2016, la o lună de zile după poziționarea pro Bodnariu, George Alexander se înscrie în Partidul Românilor de Pretutindeni (PRP), recent înființat de un român din Oslo. Motivul pentru care a făcut această alegere l-a expus într-un interviu din 6 martie oferit ziarului Adevărul.
După o scurtă perioadă de timp, se delimitează de PRP, iar pe data de 8 iunie 2016, într-un interviu din Vocea Vâlcii, George Alexander afirmă, printre altele: ”Dintotdeauna am avut cel mai mare dezgust pentru politică. Am avut foarte multe cereri de la oamenii care cred în mine şi spun că trebuie să mă implic în politică. În schimb, eu nu cred în partide şi dacă ar fi să mă implic în politică, o voi face ca independent”.
În august 2016, George Alexander este prezentat, de către Marian Munteanu, drept candidatul pentru diasporă la alegerile parlamentare din partea partidului Alianța Noastră România. De atunci, aparițiile sale publice pendulează între activitatea politică pentru partid și activitatea civică, apolitică, pentru Asociația pe care a înființat-o, de protecție a copilului.
George Alexander deține un teren intravilan de 1000 metri pătrați în Călimănești și o casă de locuit în aceeași localitate cu o suprfață de 300 metri pătrați.
În anul 2015 a avut venituri de aproximativ 58 000 euro, echivalent în coroane norvegiane, obținute de la compania norvegiană Ulna AS.
Program politic
”Eu vreau să reformez Ministerul Afacerilor Externe, acest minister al Resemnării şi Dezinteresului Național!”
A consemnat Daniel Apetrei
Lasă un răspuns