UDI: fara simboluri crestine în spatiile unde vor fi cazati solicitanți de azil

Din cauza fluxului mare de solicitanți de azil în țara, UDI este nevoit sa cazeze azilanti si în alte locuri decat cele de receptie obișnuite, a caror capacitate a fost depășită.

Societatea Norvegiana Misionară (NMS) se ocupa de mai multe tabere crestine, pe care ar putea să le închirieze catre UDI (Departamentul pentru Imigranți) ca să fie folosite pentru a caza solicitanții de azil în Norvegia.

Însă, Departamentul pentru Imigrări impune o condiție: toate simbolurile crestine (cruci, icoane, reprezentări biblice etc.) trebuie inlaturate inainte ca azilantii sa se mute în aceste spații, scrie ziarul norvegian Dagbladet. “Ne preocupa ca oferta de cazare sa fie neutra din punct de vedere religios“, spune Vibeke Schjem, purtator de cuvant al UDI.

Acest lucru înseamnă că obiectele existente în aceste spații de cazare nu ar trebui să arate semne de apartenența la o anumită religie sau convingeri, deoarece locuințe trebuie să fie folosite de toți acei oameni care caută azil în Norvegia, indiferent de origine, opinie politică, religie sau convingeri.

NMS a fost de acord cu aceasta conditie și acum urmează să dea jos simbolurile care intruchipeaza crucea și pe Isus. “Nu facem acest lucru cu bucurie, dar am ales să aratam caritate prin primirea acestor oameni. Nu cred că solicitanții de azil chiar ar fi reactionat fata de aceste simboluri, dar respectam cerintele UDI“, a declarat directorul de comunicare al Societatii catre Dagbladet.

Tabărăra creștină Tømmerneset din Troms este unul dintre locurile unde trebuie eliminate toate simbolurile creștine din interiorul său. “Există linii directoare de la UDI și hotararea Societatii Misionare Norvegiene pe care le urmam. Tømmerneset este un loc creștin, dar nu avem nevoie de simboluri creștine pentru a efectua acte creștine“, spune CEO-ul Tømmerneset, Rachel Elverum Dagen.

Roy Steffensen, de la Fremskrittpartien (Partidul Progresului, considerat naționalist) a reactionat la acesata conditie impusă de UDI: “Am înțeles că taberele / locurile de primire ar trebui să fie neutre politic și religios, dar am interpretat aceasta prin lipsa acivitatilor religioase, ceea ce taberele declara ca vor respecta. Crucea este nu numai un simbol religios, ci, de asemenea, o parte din moștenirea noastră culturala și o parte din steagul nostru. Nu știu care este contextul reglementărilor impuse de UDI, dar dacă exista teama că oamenii ar fi jigniti sa fie înconjurati de simboluri creștine, atunci poate ca au solicitat azil în țara greșită”, scrie el într-un e-mail către Dagbladet.

Situații asemănăoare, de respingere a principiilor creștine, au mai existat în Norvegia și în trecut. De exemplu, în anul 2013, unei prezentatoare TV din Norvegia i s-a interzis sa poarte un pandantiv cu cruce în timpul emisiunilor. Sau, în aest an, situația familiei Bodnariu căreia, din informațiile care există public până la acest moment, i-au fost luați cei cinci copii de către Protecția Copilului pentru ”îndoctrinare religioasă și creștinism radical”.

Update – marți, 1 decembrie 2015:

Luni, 30 noiembrie, UDI a revenit asupra deciziei de a solicita înlăturarea simbolurilor creștine din spațiile unde vor fi cazați solicitanți de azil în Norvegia.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *