Conform unui comunicat al ministrului român de externe, Theodor Meleșcanu, în diasporă nu vor fi deschise noi secții de votare. Așadar, Norvegia rămâne cu o singură secție, la Oslo.
Pe site-ul Ambasadei României au fost publicate câteva informații utile pentru turul doi al alegerilor pentru Președintele României – 16 noiembrie 2014 :
Adresa Secției de Votare nr. 186 este: Oscars gate 51, 0244 Oslo (sediul Ambasadei României la Oslo). Programul secției de votare este între orele 07:00 și 21:00 (ora locală). Accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului de cabine de vot.
Declarația pe propria răspundere, în baza căreia alegătorii români din străinătate declară că nu au mai votat și nu vor mai vota la turul de scrutin din 16 noiembrie pentru alegerea Președintelui României, poate fi completată de titular înainte de a intra în secția de votare, dar semnarea și datarea sa se va face în fața membrilor secției de votare.
Formularul Declarației pe proprie răspundere se poate accesa AICI sau la link-urile http://www.mae.ro/ prezidentiale-2014 și http://www.bec2014.ro/. Formularul Declarației va fi disponibil pentru completare și la Secția de Votare nr. 186, în ziua votului.
Ambasada României la Oslo a întreprins o serie de demersuri pentru buna funcționare a secției de votare și desfășurarea votării la parametrii maximi:
a. Construcția a 7 cabine de vot, asigurarea numărului maxim de ștampile cu mențiunea VOTAT și recepția unui număr suficient de buletine de vot.
b. În Biroul Electoral al Secției de Votare (Comisia de vot), președintele și trei membri sunt asigurați de MAE. Ceilalți trei membri care completează Comisia de vot sunt reprezentanți ai formațiunilor politice.
c. Mobilizarea de resurse umane suplimentare, ca personal de sprijin din ambasadă și grup de voluntari de pe plan local, pentru a asigura fluidizarea fluxului de alegători, consultanță în completarea Declarației pe proprie răspundere și comunicarea permanentă cu alegătorii aflați în așteptare. In ziua de 16 noiembrie, personalul de sprijin va purta ecusoane cu mențiunea VOLUNTAR pentru a-i diferenția de membrii Comisiei de vot.
Mobilizare a cetățenilor români către Oslo
În lipsa unor alte secții de votare în Norvegia, cetățenii români se mobilizează pentru a ajunge în capitala Oslo. În acest sens a fost creat un forum online care se adreseaza celor ce si-au propus sa calatoreasca la sectia de votare din Oslo, cu masina proprie sau in masina altcuiva. Cei care calatoresc cu propria masina pot oferi locurile libere din masina. Cei care cauta un loc liber pot gasi aici un posibil sofer.
Oricine poate accesa platforma online pentru a vedea care este oferta si cum pot ajunge mai repede si mai ieftin la Oslo. Modalitatea de inscriere pe forum este simpla, fiind nevoie de un username si o parola. Insa cei care nu vor sa se inscrie pot sa verifice ofertele si fara sa se logheze. Forumul se poate accesa aici (click).
Pe facebook a fost creat și un eveniment în care românii își anunță participarea la alegeri, pot selecta și ora la care vor fi prezenți la secția de votare din Oslo, pentru a preveni aglomerația, și pot schimba opinii privind participarea la vot. Evenimentul poate fi accesat aici (click).
Tot aici a fost publicat un anunț, din partea Comunității românilor din Norvegia, prin care se solicită românilor care vin la Oslo de la distanțe mai mari de 200 de km să păstreze bonurile fiscale survenite în urma acestei deplasări, în ideea găsirii unei modalități de recuperare a cheltuielilor:
”Rugăm pe toți românii, care vor veni dumincă la Oslo să voteze, de la distanțe mai mari de 200 de km, să păstreze bonurile fiscale cu cheltuielile generate de această deplasare (plată combustibil, bilete de transport, cheltuieli cazare în Oslo – dacă este cazul). Intenționăm să acționăm în instanță Ambasada României de la Oslo, în solidar cu Ministerul Român de Externe, pentru neglijență în serviciu și pentru neîndeplinirea obligațiilor și sarcinilor privind organizarea secțiilor de votare în Norvegia. Astfel vom încerca recuperarea acestui prejudiciu creat de instituțiile statului român în buzunarul nostru, constituindu-ne în parte civilă în eventualitatea unui proces.”
Cu ce documente de identitate se poate vota:
Cetățenii români cu domiciliul în România care în ziua votării se află în Norvegia își pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
- pașaportul diplomatic,
- pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu;
- pașaportul de serviciu electronic;
- pașaportul simplu;
- pașaportul simplu electronic;
- pașaportul simplu temporar;
- titlul de călătorie;
- cartea de identitate;
- cartea de identitate electronică;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate.
Cetățenii români cu domiciliul în Norvegia își pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
- pașaportul simplu cu menționarea țării de domiciliu (CRDS);
- pașaportul simplu electronic cu menționarea țării de domiciliu (CRDS);
- pașaportul simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu (CRDS);
- titlul de călătorie.
Lasă un răspuns