Discursul tinut de Erna Solberg la inceput de 2015 a vizat crearea unor noi locuri de munca, educatia, transportul public, incalzirea globala, precum si crizele internationale din 2014

Ca in fiecare an, prim-ministrul Norvegiei, Erna Solberg a tinut un discurs in care a subliniat aspecte importante despre aceasta tara, in special despre economia Norvegiei.
`In ultimele decenii,  industria petroliera a reprezentat motorul cresterii economice. Asta insemnat ca industria petroliera a generat venituri mari si a asigurat locuri de munca. Astfel am reusit sa devenim una dintre cele mai prospere societati din lume.


Stiam de multa vreme ca productia de petrol va ajunge la o cota maxima, iar mai apoi, intr-o zi va descreste. Credem ca acea zi a venit.
Noi industrii vor genera o mare parte din resursele noastre, pentru ca trebuie sa ne pastram viziunea despre bunastarea oamenilor si trebuie sa ne ajutam tara sa se dezvolte pe viitor.
Asta inseamna ca trebuie sa facem profitabila investirea in noi locuri de munca in Norvegia. Trebuie sa fim mai inovativi. De aceea, in 2015 vom face un efort istoric pentru a promova cercetarea, inovarea si dezvoltarea cunostintelor in mai multe domenii.
Totul pentru a intampina schimbarile. Totusi, unele familii se vor confrunta cu multe situatii necunoscute in anul ce tocmai a inceput. De aceea este atat de important sa creem noi locuri de munca si sa pregatim Norvegia pentru viitor. 

Procesul de schimbare ne va oferi totodata posibilitatea de a contura o societate mai buna si mai verde. Norvegia are responsabilitatea sa faca o diferenta in ceea ce priveste eforturile referitoare la schimbarea climei: 2015 va fi un an important pentru asta.
Spre sfarsitul anului, lideri din intreaga lume se vor intalni in Paris, cu scopul de a crea un acord despre noul climat.
Norvegia se afla printre primele tari din lume care sustine un acord ce va prevede incetinirea incalzirii globale. Daca vom avea succes in Paris, noul acord se poate dovedi a fi cel mai important lucru din planurile noastre. In mod clar, Norvegia are planuri ambitioase`, a spus Erna Solberg in discursul de inceput de an.
De asemenea, ea a mai precizat faptul Norvegia isi va intensifica eforturile de a reduce emisia de gaze produsa de masini.
`Trebuie sa extindem reteaua feroviara si sa imbunatatim transportul public. Trebuie sa ne facem locuintele mai productive in privinta energiei. Vom avea o populatie bine educata si vom putea adopta repede noua tehnologie. Suntem intr-o pozitie excelenta pentru a incuraja antreprenorii verzi si pentru a crea noi locuri de munca. Schimbarea climei este o problema globala. La fel ca saracia`, a mai precizat Solberg.
`Este deja clar faptul ca mortalitatea in randul copiilor a scazut in mod semnificativ si ca in prezent din ce in ce mai multi copii merg la scoala. De asemenea, saracia a fost redusa la jumatate. In ultimii ani am obtinut rezultate fantastice. Totusi, mai avem multe de facut`, a mai subliniat prim-ministrul Norvegiei.
Solberg a vorbit si despre situatiile extreme care au avut loc la nivel mondial in 2014.
`Anul trecut au avut loc importante crize internationale. Actiunile Rusiei in ceea ce priveste Ucraina sunt imposibil de acceptat, periculoase si in mod clar reprezinta o incalcare a legilor internationale. Actiunile brutale din Siria si Iraq au ingrozit intreaga lume. Multi oameni nevinovati, printre care femei si copii au fost nevoiti sa-si paraseasca propriile case. Teroristii sunt dispusi sa foloseasca toate mijloacele pe care le au la indemana. Am vazut asta in mod clar atunci cand 140 de copii si angajati au fost impuscati intr-o scoala din Pakistan, chiar inainte de Craciun`, a mentionat Solberg.
Ea mai vorbit despre Ebola, care s-a extins foarte repede in regiunile din vestul Africii. Doua sute de voluntari norvegieni s-au oferit sa faca parte din actiunile de combarere a Ebola.
`Multi norvegieni lucreaz in diferite parti ale lumii pentru a schimba ceva in viata unor oameni. Cum sunt soldatii, persoanele care lucreaza in organizatii umanitare. Ne gandim la voi, acum, cand incepem noul an si va transmitem multumiri pentru eforturile depuse. Suntem mandri de voi`, a transmis Solberg celor care lucreza in alte colturi ale lumii.
`Ne gandim si la familiile celor care lucreaza in strainatate, cei care au ramas in Norvegia si le e dor de cei dragi, mai ales in aceasta perioada`, a mai precizat prim-ministrul Norvegiei.
In final, prim-ministrul a transmis salutari calduroase si urari de bine atat familiei regale, cat si tuturor oamenilor.
`Va urez sa aveti un an nou fericit!`, a concluzionat Erna Solberg.

A consemnat Lidia Rusu

Sursa: www.norwaypost.no

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

One Response to Discursul tinut de Erna Solberg la inceput de 2015 a vizat crearea unor noi locuri de munca, educatia, transportul public, incalzirea globala, precum si crizele internationale din 2014

  1. Taliban spune:

    Doamna nu stie ca aia in Pakistan sunt musulmani???
    Chiar a fost o trgedie de Cracaciun….LOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *