Dezbatere: cine este vinovat de cresterea preturilor la carne?

Producătorii norvegieni de carne și lanțurile de supermarketuri se află într-o aprigă dezbatere despre cine este responsabil pentru creșterea surprinzătoare a prețurilor produselor alimentare din luna iulie. Producătorii acuză reprezentații lanțurilor de magazine că ar fi crescut în mod abuziv și mincinos prețurile la carne!

Asociația norvegiană a producătorilor de carne consideră că această situatie poate fi explicată prin creșterea prețului exagerată doar de catre reprezentanții magazinelor.

Nimic din ce am auzit de la producătorii noștri nu indică faptul că ar fi negociat alte prețuri, pentru a explica aceste creșteri bruște de preț din magazine. În iunie-iulie, prețurile la carne mereu cresc, potrivit unui acord între producători și lanțurile de magazine. Dar nu atât de mult, a declarat Bjorn-Ole Juul-Hansen, directorul administrativ al asociației norvegiene a producătorilor de carne.

El susține că supermarketurile ar fi crescut prețurile la anumite produse, fără a consulta producătorii. La pol opus însă, Per Roskfite, din partea NorgesGruppen, cel mai mare lanț de magazine din Norvegia spune că producătorii mint și să știau că prețurile urmau să crească atât de mult.

Practic, prețurile la carne au crescut cu 3,4 procente din iunie până în iulie, potrivit datelor de la Institutul de Statistică.

Pentru a rezolva conflictul dintre producători și reprezentanții supermarketurilor, Ministrul Agriculturii și Alimentanției, Sylvi Listhaug a chemat ambele părți la o întâlnire. Se va face o anchetă, pentru a se vedea care dintre părți are dreptate.

Sursa: www.thelocal.no

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *