Algele au sufocat săptămâna trecută peste șapte milioane de somoni în Norvegia. Aproximativ 11.5 milioane de kilograme de somon de Atlantic, în valoare de peste 82 milioane de dolari, reprezintă pierderile de până acum. Dezastrul lovește cel mai mare producător mondial de somon şi va afecta prețul peştelui din întreaga lume.
Algele prezintă o compoziție chimică care afectează membranele celulelor și acestea sunt distruse, astfel că peștele moare din cauza lipsei de oxigen.
Deși floarea de alge este un eveniment natural, producătorii de pește și cercetătorii norvegieni au declarat că se intampla foarte rar ca aceasta să fie atât de concentrată și atât de letală.
Vorbind cu NRK, cercetătorul Halvor Dannevig consideră că situația este un efect secundar al schimbărilor climatice. El a spus că emisia de gaze cu efect de seră este de natură să facă situația și mai gravă.
„Valoarea pH-ului mării este mai mică atunci când oceanul absoarbe CO2. Presupun că până în 2050, marea va avea un caracter şi mai acid. O mare mai caldă și mai acidă va face algele şi mai otrăvitoare și astfel lucrurile se vor înrăutăți în viitor” , a spus Dannevig pentru NRK.
Lasă un răspuns