Aproximativ 400.000 de norvegieni își petrec serile de vineri mâncând tacos. Afacerea cu acest tip de mâncare a devenit o tradiție în Norvegia încă de la începutul anilor 1990, însă acum se transformă într-o adevărată modă, în special în principalele cartiere din Oslo.
Recent, numeroase restaurante mexicane și-au deschis porțile pentru clienți. Și cum norvegienii au prins gustul acestui preparat, nu a durat mult până ce pe străzile din Oslo au început să apară „restaurantele mobile”.
De exemplu, în piața Youngstorget s-a deschis în această toamnă „4 Gringos”. Așa cum sugerează și numele, afacerea este condusă de patru tineri care nu sunt mexicani, dar care au văzut în tacos ceva de viitor. Este vorba desre un irlandez, doi polonezi și un tânăr din Kenya. Ideea deschiderii unui „restaurant mobil” cu tacos îi aparține lui Ian Samways, un irlandez care s-a mutat în Oslo acum doi ani, după ce locuise o bună perioadă de timp în Londra.
Ian a lucrat toată viața în restaurante și la un moment dat a decis să deschidă un astfel de loc în Oslo. Inițial plănuia să pună pe picioare o afacere cu hot-dog american, care este foarte ușor de preparat și servit.
„Voiam să facem ceva ușor, însă m-am confruntat la tot pasul cu chefi adevărați, iar ei reprezintă o adevărată pacoste”, a spus Ian zâmbind.
Și când a spus că chefii sunt o pacoste s-a referit de fapt la ceilalți trei parteneri ai săi: Przemek Szczygielski, Dawyd Szymul și Abdul-Said Jama Warsame.
La „4 Gringos” puteți găsi un fel de tacos care nu este unul obișnuit.
„Va avea brânză, va avea smântână și să nu uităm de castraveți, ardei roșu și porumb dulce”, a spus la început Ian.
Însă au descoperit repede că tacos cu smântână și brânză nu vrea nimeni. Așa că s-au orientat către tacos umplut cu carne marinată sau pește, dar și spre sosuri de diferite tipuri și varză tocată.
„N-am crezut că afacerea va merge atât de bine, ca să fiu sincer”, a mai precizat Ian. Cei patru parteneri au și alte slujbe pe lângă afacerea cu tacos, dar încep să se gândească să renunțe la celelalte locuri de muncă pentru a se ocupa exclusiv de „restaurantul mobil”.
Și dacă afacerea cu tacos se dovedește atât de profitabilă, de ce nu ar putea fi și restaurantele românești o idee bună pentru Oslo sau pentru celelalte orașe din Norvegia?
A consemnat Lidia Rusu
Sursa: www.theforeigner.no
Lasă un răspuns