Daca ajutati cersetorii din Norvegia in orice fel, s-ar putea sa riscati inchisoare de pana la un an

Oricine ajuta oamenii strazii ar putea risca pana la un an de inchisoare in Norvegia. Asta presupune o noua lege draconica care a ajuns pe masa Guvernului, pentru a fi discutata. Mai exact, cei care vor oferi bani sau adapost cersetorilor vor fi aspru pedepsiti.

Propunerea vine in urma deciziei Norvegiei de a lasa la alegerea municipalitatilor daca interzic sau nu cersetoria. Totodata, se pare ca Norvegia nu va lua in considerare sugestiile venite din partea Comisiei Europene pentru Drepturile Omului de a renunta la legea interzicerii cersetoriei.

Asadar, legea cersetoriei pare sa se extinda si catre cei care ajuta cersetorii si, in acelasi timp, devin partasi la cersetorie.

Noua propunere i-a speriat insa pe unii. De exemplu, Inger Husby, din Boler, Oslo invita frecventa in casa ei oameni fara adapost, le ofera mancare si un acoperis deasupra capului. Acum, ea se teme ca toate actele ei altruistice vor deveni ilegale.

Au stat aici de cateva ori oameni ai strazii. Le ofer cate un pranz si le umplu o cana de cacao. Le spal hainele atunci cand au nevoie si din cand in cand vin la cina”, a declarat Inger Husby.

Cat despre noua posibila lege, femeia spune urmatoarele: „Cred ca m-ar face si mai mult sa vreau sa-i ajut. Din punctul meu de vedere, nu pare posibil sa pedepsesti oamenii care vor sa-i ajute pe altii si care sunt saraci”.

Pe de alta parte, Vidar Brien-Karlsen, secretar de stat in cadrul Ministerului de Justitie si membru al Partidului Progresist a spus ca este necesar sa fie condamnati cei care ajuta cersetorii, pentru ca politistii au nevoie sa impuna autoritate in fata celor care conduc retele de cersetori si transforma aceasta activitate intr-o afacere.

Unii politicieni nu sunt insa de acord cu noua posibila lege. De exemplu, Karin Andersen, din partea Partidului Socialist si-a exprimat public parerea despre condamnarea celor care ajuta cersetorii. Ea a scris pe Twitter urmatoarele: „Cea mai bogata tara a Europei condamna cei mai saraci oameni ai Europei”.

Anul trecut, in luna iunie, coalitia de dreapta a facut un pact cu Partidul Central din Norvegia, astfel ajungandu-se la adoptarea legii potrivit careia cersetoria poate fi interzisa cu acordul municipalitatilor.

Guvernul a stabilit ca va evalua noua propunere pana pe 15 februarie. Asta inseamna ca cersetoria nu va deveni numai ea ilegala si ca cei care vor mai intinde mana pe strazi risca amenzi usturatoare si inchisoare de pana la un an, ci vor fi acuzati si aceia care ajuta cersetorii in orice fel.

A consemnat Lidia Rusu 

Sursa: www.thelocal.no

 

 

 

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *