Cum sa cumperi sau sa inchiriezi o locuinta in Norvegia

Potrivit Fondului Monetar International, Norvegia trece prin a doua cea mai mare bula imobiliara din lume, din cauza preturilor la locuinte, care au crescut cu peste 40% in ultimii ani.

Inchirierea, insa, poate fi mult mai scumpa decat rata lunara pentru un credit imobiliar.

Totusi, in ciuda costurilor ridicate, în Norvegia există cele mai multe locuințe cumpărate din Europa, întrucât aproape 80% din populația țării detine o proprietate. Principala politică imobiliara din Norvegia este aceea de a-i determina pe localnici să devina proprietari.

Există si multe persoane care preferă sau sunt nevoite să închirieze, în speranța că în timp vor economisi suficienti bani pentru a-si putea cumpăra o locuință, sau cu gandul ca prețurile vor deveni mai mici.

Închirieri

Un chiriaș din Norvegia are mai multe drepturi decât în alte țări. De exemplu, în timp ce inchirierea pe perioada nedeterminata nu poate fi mai mică de trei ani, totusi un chiriaș își poate rezilia contractual oricând dorește, fără a oferi vreun motiv pentru acest lucru. Singurul lucru pe care trebuie să-l facă este să faca o notificare scrisa, prin care să anunțe intenția de a părăsi locuința.

Drepturile chiriașului sunt stipulate în contract, precum și în Legea Închirierilor din Norvegia si in Actul chiriasului. Din momentul în care contractul este semnat, costurile trebuie să rămână aceleași cel puțin în primii trei ani de la închiriere.

Chiria poate fi destul de ridicată în Norvegia, însă prețurile diferă în funcție de zona în care alegeți să locuiți.

Oslo și cartierul Bærum sunt printre cele mai scumpe zone când vine vorba de chirie. Pentru locuințele mai mici puteți observa o creștere a prețurilor in perioada când studenții incep cursurile universitare.

În prezent, chiria medie lunară este de 9.048 de coroane (1.500 de dolari), dar ea poate varia în funcție de locație și de condiții. (Chiria medie lunară pentru un apartament cu două camere a crescut 0,8% între al doilea și al treilea trimestru din 2012.)

În medie, un apartament cu două camere, ce măsoară 70 de metri pătrați, în cea mai frumoasă parte a capitalei norvegiene, poate ajunge la 16.000 de coroane pe lună, adică 2.600 de dolari.

Chiria nu se plătește niciodată pentru o perioadă mai lungă de o lună și se achită în avans. Chiriașii trebuie să se aștepte însă la faptul că trebuie să plătească o garanție, pentru eventuale distrugeri. De regulă,valoarea garantiei este echivalentul chiriei pe 3 luni, banii sunt depozitati într-un cont bancar comun atat proprietarului cat si chiriasului, nici unul neavand acces individual la acest depozit.

Proprietarul trebuie să specifice în contract dacă banii pentru electricitate și încălzire sunt incluși în chirie. De regulă, un apartament de bloc are încălzire doar pe timp de iarnă, de la sfârșitul lui septembrie, când începe să fie mai frig, pana in luna mai.

Citeste mai multe despre drepturile chiriasilor in “Stabilirea in Norvegia” si in Ghidul noului venit.

Contractele de inchiriere

Documentele pentru inchiriere sunt valabile prin agenția www.forbrukportalen.no (Protectia Consumatorului). Un contract de inchiriere ar trebui semnat întotdeauna și include mai multe informații despre bunurile din locuinta (proces verbal al bunurilor).

Litigii

Proprietarul poate rezilia un contract de închiriere numai dacă are un motiv întemeiat pentru acest lucru. Pe de altă parte, chiriașul are dreptul de a se opune hotararii proprietarului, iar în acest caz proprietarul trebuie să ducă mai departe cazul la Consiliul de Conciliere. Detalii despre terminarea inchirierii puteti citi aici.

Cumpărarea unei locuințe

La sfârșitul anului 2012, prețul locuințelor din Norvegia crescuseră cu 7 procente față de 2011. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în Oslo, acolo unde proprietarii au ridicat prețurile cu 9 procente.

Un apartament de 84 de metri pătrați poate ajunge la 3,8 milioane de coroane, adică 632.000 de dolari, sau chiar mai mult.

Ipoteci

case norvegiaPrimul pas pentru a cumpăra o locuință în Norvegia este să faceți cerere pentru un împrumut, cerere care trebuie să fie aprobată de bancă. Prețul unei case este stabilit printr-o licitație.

Un lucru important pe care trebuie să-l luați în considerare este faptul că tranzacția se realizează atunci când vânzătorul acceptă oferta dumneavoastră. Așadar, cand faceti o ofertă trebuie sa fiti siguri ca aveți banii sau ca banca va acorda un imprumut ce acopera suma licitata de dumneavoastra.

Apartamentele și casele care sunt scoase la vânzare sau închiriere sunt prezentate, de regulă, în ziarele locale. Puteți folosi, de exemplu, ziarul Aftenposten sau site-ul www.aftenposten.no. De asemenea, există și câteva site-uri folositoare, printre cele mai populare fiind Finn.no.

Agenții imobiliare importante sunt www.privatmegler.no și www.dnbnoeiendom.no. Așteptați-vă să plătiți un comision cuprins între 1,5 și 2,5%.

Perioada de rambursare a ipotecii poate fi destul de lungă, dar, dacă sunteți la prima achiziție de acest tip, puteți avea câteva beneficii. Este vorba de un plan de împrumut prin care rata este aceeași pe întreaga perioadă și puteți împrumuta până la 100% din cât aveți nevoie.

Va trebui să aduceți la bancă formularul de tax-return (“selvangivelse”) de la Biroul de taxe (Skattetaten) si fluturasul de salariu (lønnsslipp) pentru a vedea care este suma ce o puteti imprumuta si rata pe care banca v-o calculeaza. Pe www.finansportalen.no puteți căuta băncile cu cele mai mici dobânzi.

Husbank, adică Banca Norvegiei pentru Locuinte, oferă granturi pentru construirea unei locuințe sau pentru renovarea unei locuințe pe care deja o dețineți. Există însă criterii stricte în ceea ce privește aceste împrumuturi. Mai multe informații despre acestea puteți găsi pe www.husbank.no.

 Granturile pentru case sunt valabile pentru cei care au probleme financiare. Schemele sunt administrate de municipalitățile locale.

 Curatenia de primavara

„Dugnad” este o tradiție specifică Norvegiei. Ea presupune că în anumite perioade comunitățile se reunesc pentru a face curățenie in spatiile comune. De regulă, acest lucru se întâmplă primăvara. Fiecare participant are o sarcină specifica de îndeplinit în cadrul actiunii de curățenie.

În principiu, un „Dugnad” durează între două și trei ore. Ziua se termină, deseori,  cu o cafea și chifle, iar foarte rar cu bere. În general, este inacceptabil pentru cineva să nu ia parte la această activitate, pe care chiar v-o recomandăm, pentru că este o ocazie bună să-i cunoașteți mai îndeaproape pe norvegieni.

 Pentru mai multe informații, puteți accesa Ghidul noului-venit in Norvegia.

 

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

7 Responses to Cum sa cumperi sau sa inchiriezi o locuinta in Norvegia

 1. Pavaloiu Gheorghe spune:

  Spuneti cum este daca cumpar pamint sufficient pentru a construii o casa chiar si la tara, care ar fi procedura pentru credite si daca putem sa construim in regie proprie.

 2. Eugen spune:

  Preturile par mari dar sa nu uitam de nivelul de trai si de salariile din Norvegia, care sunt pe masura. Iar intr-o astfel de tara era normal ca inclusiv aceasta zona, a inchirierilor de proprietati imobiliare, sa fie bine reglementata legislativ.

 3. DANI spune:

  Buna ziua, stie cineva o firma de constructi case in Norvegia?, un numar de elefon m-ar ajuta.

  Multumesc!

  • Gabriel spune:

   iti las numarul meu de contact din Romania. acum sunt in Romania dar te pot ajuta cu aceasta problema! 0730337085!
   Multumesc!

   • SUCIU CRISTINA spune:

    Buna ziua, dorsc sa stiu cat dureaza pana is permisul de munca in Norvegia si daca il pot obtine din romania.

 4. elena spune:

  Buna.stiti daca se poate cumpara apartment in oslo cu banii jos? este musai sa faci imprumut in banca? multumesc

 5. SUCIU CRISTINA spune:

  Buna ziua, dorsc sa stiu cat dureaza pana is permisul de munca in Norvegia si daca il pot obtine din romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *