La sfârșitul lunii septembrie 2014, la Oslo a avut loc Summitul Forțelor Armate organizat de către Forțele Armate ale Norvegiei și Comitetul Atlantic Norvegian. Tema summitului a fost ”Cauzele Războiului, rolul soldatului – constant sau schimbător?”.
La summit a participat, în premieră, și Consulul Onorific al Republicii Moldova la Oslo, Esenia C. Steckmest. Summitul a întrunit circa 270 de participanți, personalități militare si politice de marcă, norvegiene și internaționale.
Printre cei care au susținut discursuri s-au numărat ministrul norvegian al Apărării – Ine Eriksen Søreide, comandanți militari din Norvegia și de peste hotare (Lieutenant General Mark William Poffley OBE (UK) – Commander Force Development and Training; Lieutenant General Mart de Kruif (NL) – Commander of the Royal Netherlands Army; Jan Egeland (NO) – Secretary General the Norwegian Refugee Council etc), consultanți internaționali, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, cercetători, profesori universitari. După prezentări au urmat sesiuni de dezbateri, iar evenimentul s-a finalizat cu discuții libere într-o atmosferă informală.
Ministrul norvegian al Apărării, Ine Eriksen Søreide, a menționat în discursul său că decizia de a trimite soldați în operațiuni militare este una dintre cele mai dificile de luat de către un ministru. Aceasta este soluția finală în situații critice, după ce, ca și politician, a depus toate eforturile de a soluționa conflictele, în primul rând, fără implicarea forțelor armate. În același timp ar fi o iresponsabilitate de a nu lua măsuri extreme atunci când securitatea și stabilitatea internațională sunt puse în pericol.
Profesor Doctor Julian Lindley-French a punctat că lumea se află în fața unor schimbări globale, societațile sunt interdependente. SUA și Europa sunt într-o poziție defensivă, de apărare și fac investiții în capacitatea de a-și apăra propriul teritoriu. „Dăcă vrei pace, pregătește-te de război” și „noi trebuie să gândim așa începând chiar de azi…” a fost mesajul profesorului.
Consultantul militar Kamal Anwar a provocat publicul cu întrebări și explicații de genul: „Oare e adevărat că întotdeauna cei buni sunt cei buni și cei răi sunt cei răi?! Războaiele și acțiunile criminale au o istorie în spate. Trebuie înțeles foarte bine acest context. În război lucrurile nu sunt de culoare neagră sau albă, de cele mai multe ori lucrurile sunt de culoare gri.”
Primarul orașului Lærdal a vorbit despre măsurile întreprinse în situații excepționale și despre mobilizarea cetățenilor, cu referire la acțiunile desfășurate anul acesta, când s-a produs un incendiu de proporții în orașul său, care a distrus peste 40 de clădiri.
Cei mai mulți participanți au vorbit despre rolul soldatului, concluzionând că indiferent de modernizarea tehnologiei, soldatul rămâne cea mai importantă resursă a forțelor armate. Au fost aduse în discuție și subiecte precum educația și pregătirea profesională a soldaților, regulile de etică, respectarea prevederilor și legislației de drept internațional umanitar sau importanța și rolul NATO în conflictele internaționale.
Consulul Onorific al Republicii Moldova la Oslo, Esenia C. Steckmest, participantă la summit, ne-a transmis că ”discursurile, prezentările și dezbaterile au impresionat prin diversitatea subiectelor abordate și prin prestanța participanților . Vorbitorii nu au fost doar militari, ci și numeroși civili, fapt ce a conferit un spectru larg de viziuni despre cauzele războaielor și rolul soldatului.”
”A fost foarte interesant să aud despre experiența, caracterul, curajul și responsabilitatea celor care trebuie să ia decizii rapide în situații de criză. Impresionant și faptul că mulți dintre aceștia sunt femei, care activează în domeniul apărării și care vorbesc despre această activitate cu pasiune și profesionalism”, a mai menționat Esenia C. Steckmest, Consulul Onorific al Republicii Moldova în Regatul Norvegiei .
După cum știți, Norvegia este singura țară membră NATO în care, începând cu anul 2013, serviciul militar este obligatoriu și pentru femei, nu doar pentru bărbați.
Summitul Forțelor Armate de la Oslo a avut loc și în contextul preluării de facto, la 1 octombrie, a funcției de Secretar General al NATO de către Jens Stoltenberg, fost prim – ministru al Norvegiei, în guvernarea anterioară.
Pentru mai multe detalii despre summit puteți accesa următoarele legături:
Discursul ministrului norvegian al Apărării
Lasă un răspuns