Conditii mult mai stricte pentru avorturi, intr-un controversat proiect de lege

În ultima sesiune a Parlamentul norvegian s-a discutat foarte aprins despre avort și imprejurarile în care acesta se poate face sau nu.

Întreaga controversă a planat în jurul următoarei idei: „Au sau nu au voie doctorii să stabilească dacă femeile pot face un avort sau ce tip de anticoncepționale să folosească?

Este vorba de o posibilă schimbare a legii referitoare la avorturi. Noile reguli ale guvernului arată că o sarcină nu poate fi întreruptă după 18 săptămâni și că după această perioadă pot exista numai două motive pentru a face avort: fătul nu este viabil sau viața mamei este în pericol.

În prezent, in Norvegia nu există nicio lege care să le dea doctorilor dreptul de a refuza să facă o operație de avort. Cu toate acestea, mulți doctori s-au aflat această situatie.

Săptămâna trecută, Ministrul Sănătății a sugerat ca schimbarea legii să prevadă faptul că doctorii își pot asuma dreptul de a refuza intreruperea sarcinii. În 2012, Bent Hoie a fost unul dintre sustinatorii acestei idei.

De cealaltă parte însă, mulți nu sunt de acord ca doctorii să refuze un avort.

Erna Solberg a precizat că nu este surprinsă de controversa apărută. „Toți oamenii care cred că e dreptul unei femei să avorteze… se înșeală”, a declarat Solberg.

Legea avortului, care a fost constituită în 1975, dă femeilor dreptul de a avorta, insa nu lasa medicilor posibilitatea sa refuze avortul.

Sursa: www.tnp.no

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *