Concediul de maternitate si paternitate în Norvegia (partea a doua) – Când tatal este singurul eligibil pentru  foreldrepenger*

Concediul de paternitate (foreldrepenger til far) se acorda atunci când condițiile pentru a primi beneficiul sunt îndeplinite de tată (cu venituri de cel puţin ½ din cota G și muncind 6 din ultimele 10 luni ale anului), în timp ce mama copilului nu a realizat astfel de venituri. Aceasta este o situație mai frecventă în cazul străinilor din Norvegia, a căror familie (soția și copilul), se află în țara de origine sau locuiesc cu ei în Norvegia, dar mama este casnică.

Tatăl are apoi dreptul la un maxim de 40 săptămâni de la primirea foreldrepenger til far (în cazul primirii întregului beneficiu – 100%) sau până la un maxim de 50 săptămâni (în cazul de primire parțială a ajutorului, așa-numitele gradertuttak, care constituie 80%). Primirea cotei întregi înseamnă că tatăl nu îşi combină beneficiul cu activitatea profesională, sau că a optat pentru o perioadă mai scurtă de primire a acestuia.

Este important ca aceste decizii să fie convenite cu angajatorul. Aprobarea angajatorului în legătură cu durata concediului este foarte importantă și întotdeauna trebuie sa vă consultaţi cu acesta înainte să depuneţi cererea.

Tatăl poate să primească ajutorul cel mai devreme la 7 săptămâni după naşterea copilului. Este recomandat ca tatăl să aplice pentru foreldrepenger de îndată ce se naște copilul și să-şi planifice concediul cel târziu cu trei săptămâni înainte de dorirea începerii acestuia.

 Dacă el vrea să folosească toate săptămânile ce îi sunt cuvenite, el trebuie să înceapă foreldrepenger imediat ce începe a 7-a săptămână după nașterea copilului. Daca acesta începe mai târziu, va pierde zilele libere.

NOTĂ! Există posibilitatea de a muta unele dintre săptămânile de concediu mai tarziu. Pentru a face acest lucru, el trebuie să îşi înceapă foreldrepenger începând cu a 7-a săptămână după naşterea copilului, să folosească un minim de 6 săptămâni din concediu şi sa se intoarca la muncă pentru o perioada (de exemplu, de 2 luni). Pentru ca mai târziu să poată folosi şi restul de săptămâni de concediu paternal), mama trebuie să lucreze.

Când tatăl primește acest beneficiu, există o cerință si pentru mama copilului: daca aceasta a avut concediu de maternitate în țara de origine, ea trebuie să renunțe la acest beneficiu și să îndeplinească una din condițiile de mai jos:

 1. Să lucreze;
 2. Să înceapă studiile (la o instituție de învățământ aprobat, de exemplu, o universitate de stat);
 3. Studii începute combinate cu munca, care fac împreună echivalentul programului “cu normă întreagă”;
 4. Datorită unei boli, accident sau spitalizări, să fie complet incapabilă de a avea grijă de copil.

Dacă mama lucrează 75% din timpul ei sau mai mult, acesta este tratat ca ca fiind cu normă întreagă. Când lucrează mai puțin, foreldrepenger pentru tată va fi redus.

Cât de mult va fi foreldrepenger?

 Cota este calculată individual pe baza veniturilor realizate. Orele suplimentare nu sunt incluse în venitul angajatului, nici banii de concediu (feriepenger) sau orice alt fel de compensaţie din partea angajatorului. Angajatorul trebuie să documenteze veniturile salariatului prin trimiterea formularului Intektsopplysninger.

Apoi angajați NAV vor compara acest venit cu un venit mediu realizat de aplicant în perioada ultimilor 3 ani. Potrivit oficialilor, situația actuală a solicitantului este foarte importantă, de aceea NAV acordă o atenție deosebită ultimelor venituri (remunerație) realizate de solicitant înainte de depunerea cererii.

 Informații importante despre concedii:

 • Puteți primi foreldrepenger și kontantstøtte (plata în numerar/beneficiul unic) simultan. Nu se poate, cu toate acestea, să primiţi kontantstøtte împreună cu foreldrepenger dacă adoptaţi un copil;
 • Mama poate avea dreptul la concediu de maternitate în țara de origine, dar ca tatăl să îşi pota primi cota, mama trebuie să se întoarcă la locul de muncă / studii;
 • Concediul poate fi prelungit cu 4 săptămâni și o zi într-un an calendaristic (concediu reglementat legal), dar este concediu fără plată, iar angajatorul trebuie să-şi ofere acordul;
 • În cazul în care mama are dreptul la concediu de maternitate (foreldrepenger), atunci tatăl poate solicita să-şi utilizeze partea sa din concediu (fedrekvoten); cel mai bine în perioada dintre naşterea copilului şi a 6-a – a 8-a săptămână înainte de sfârșitul concediului maternal;
 • Întregul concediul parental trebuie să fie folosit înaintea împlinirii vârstei de 3 ani a copilului sau înainte de nașterea copilului următor (dacă ambii părinți sunt eligibili pentru foreldrepenger);
 • În cazul în care tatăl dorește să utilizeze fedrekvote după folosirea concediului de către mama copilului, ambii părinți trebuie să solicite o amânare in prima zi după ce mama termină concediul (formularul NAV 14-16.05). Motivul pentru amânare este faptul că perioada de timp pentru concediul parental și fedrekvoten sunt tratate ca o singură perioadă;
 • În cazul în care mama nu are dreptul la foreldrepenger, atunci tatăl nu poate depune actele pentru amânarea concediului (foreldrepenger) timp de până la 3 ani, acesta pierzând săptamânile nefolosite.

Concediul pentru creșterea copilului este o formă importantă de ajutor pentru părinți, deoarece oferă acestora posibilitatea de a petrece timp cu copilul. Persoanele care lucrează în Norvegia trebuie să își cunoască drepturile și să le exercite, în special într-un astfel de moment important.

*Articol oferit de compania Norwegian Solutions 

concurs omegaOmega Norwegian Solutions vă invită la CONCURS:

Dacă ne recomandaţi unui prieten care apoi ne foloseşte serviciile, puteţi câştiga un cadou special pentru fiecare recomandare, sub formă de acumulator portabil pentru telefon. Oferta este valabilă de la 1 iunie.

Vă rugăm să anunţaţi prin e-mail persoana căreia ne-aţi recomandat. Utilizați următoarea adresă: [email protected] După verificare vă vom contacta pentru a aranja transportul cadoului. Mai multe informaţii, pe Facebook (click).

Servicii oferite de Omega Norwegian Solutions SRL pentru românii din Norvegia:

Pentru persoane fizice: Decontarea fiscală, Cererile pentru beneficiile norvegiene și indemnizațiile sociale, Șederea și viața în Norvegia, Cererile de prestații de sănătate și de asigurări, Probleme cu angajatorul, Contactarea Autorităților din Norvegia, Traduceri în română, norvegiană și engleză.

Pentru persoane juridice: Înregistrarea tuturor tipurilor de companii în Norvegia, Servicii companii străine în Norvegia, Consultanţă fiscală, Oferim gama completă de servicii de contabilitate, Accesul la bazele de date actuale pentru companiile norvegiene.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *