China se teme ca somonul din Norvegia ar putea avea un virus!

China va îngheța săptămâna aceasta importul de somon din Norvegia. Asta a anunțat Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor.

Începând cu 10 septembrie, exportatorii norvegieni trebuie să aibă certificate care să ateste că produsele lor nu sunt infestate cu niciun virus.

Decizia Chinei se aplică numai pentru somonul întreg. Altfel, producătorii norvegieni vor putea exporta somon către China, însă numai porționat. De asemenea, producătorii norvegieni pot trimite către China somon fără cap, branhii sau intestine.

Anul trecut, Norvegia a exportat somon în valoare de 383 de milioane de coroane, adică aproximativ 61 de milioane de dolari. Există însă zvonuri potrivit cărora somonul norvegian ar ajunge în China după ce este trimis înainte în alte câteva țări.

Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor din Norvegia a explicat faptul că interdicția venită din partea Chinei ar fi cauzată de faptul că cei din China vor să prevină infestarea peștilor chinezești cu orice virus. Mai exact, se referă la virusul ILA.

Să oferi o garanție că peștii exportați de tine nu au virusul ILA este destul de greu. Această versiune a virusului este destul de puțin comună în apele europene, a explicat Friede Andersen, șeful departamentului care se ocupă de examinrea peștilor din cadrul Autorității pentru Siguranța Alimentelor.

Însă autoritățile chineze susțin că în această vară ar fi fost depistat virusul ILA la peștii dinr-o pungă care ar fi fost exportată din Norvegia. Din această cauză, China cere o nouă dovadă referitoare la somonul pe care îl importă de pe teritoriul norvegian. Așadar, pentru a exporta somon întreg către China, Norvegia trebuie să găsească o soluție pentru cum poate dovedi că somonul nu este infestat cu virusul ILA.

Sursa: www.thelocal.no

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *