Cât costa un transplant de organe în Norvegia

Toate tratamentele în spitalele norvegiene au un preț pentru bugetul Norvegiei. Potrivit unui ziar local din Norvegia, o inimă nouă costă 1,2 milioane de coroane, iar prețul pentru o naștere este de 35.000 de coroane.

În prezent, spitalele și autoritățile din domeniul sănătății primesc o rambursare parțială de la Guvern printr-un sistem de prețuri. Toate tratamentele din spitale sunt clasificate și estimate anual, prin așa numitele grupe DRGs.

Potrivit analizei ziarului local, pentru un ficat nou, costul unui transplant de ficat poate costa sistemul de asigurari de sanatate norvegian până la 1,07 milioane de coroane. Iar un plămân nou poate costa până la 886.000 de coroane. Cât despre prețul pentru un rinichi, acesta poate fi de aproximativ 475.000 de coroane. Anul trecut, tratamentele pentru femeile însărcinate, nașterile și îngrijirile post-natale au costat în total peste 3,5 miliarde de coroane. Acestea sunt cele mai scumpe tratamente din sistemul medical din Norvegia.

În 2013, cheltuielile totale din domeniul sănătății în Norvegia s-au ridicat la 288 de miliarde de coroane.

În fapt, cetățeanul nu plătește nimic pentru aceste tratamente. Oricine locuiește și muncește în mod legal în Norvegia este membru al sistemului național de asigurări sociale, cel care decontează cheltuielile legate de tratarea pacienților.

Ca membru al Sistemului National al Asigurarilor de Sanatate, platiti o parte infimă, simbolică, pentru serviciile medicale de care beneficiati in spitalele publice – asa numitele “taxe de pacient”. Acestea se aplica in cazul tratamentelor medicale, cumpararea de medicamente pe baza de reteta, psihoterapie si ajutor psihologic, dar si cheltuielile de transport pentru a ajunge la consultatii sau tratamente.

Daca ati achitat o anumita suma-plafon ca taxe de pacient, atunci puteti primi un “card de exceptare”. In baza acestuia, sunteti scutit de la plata “taxei de pacient” pana la sfarsitul anului calendaristic.

După ce ați depășit pe cheltuieli medicale suma de aproximativ 2000 de coroane, vă este emis un Frikort cu ajutorul căruia nu veți mai plăti pentru anumite servicii medicale până la sfârșitul anului curent.

Notă: pentru a beneficia de serviciile sistemului national de asigurari sociale din Norvegia trebuie sa detineti numar personal norvegian. Daca sunteti doar in vizita in Norvegia, este indicat sa aveti cu dumneavoastra cardul european de sanatate emis de autoritatile romane. Acesta poate acoperi anumite cheltuieli de sanatate si pentru copiii minori sau pt cei peste 18 ani dependenti de parinti.

Mai multe detalii despre sistemul de sanatate norvegian puteti citi in Ghidul noului venit (click).

 

A consemnat Lidia Rusu 

Sursa: www.norwaytoday.info

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *