Cand canta colibri, la Oslo nu mai ploua. Impresii de la concertul lui Mircea Baniciu

Peste ploaia rece si linistita de duminica, 12 octombrie, din Oslo, s-au asezat , cu mireasma de plaiuri natale si vremuri nostalgice, frumoase melodii ale cunoscutului interpret folkist, Mircea Baniciu. Acesta a sustinut un concert de succes, alaturi de chitaristul Teo Boar si claviaturistul Vlady Cnejevici.

Au fost interpretate o serie de piese cunoscute, spre multumirea si incantarea publicului ce a acompaniat cu aplauze tumultoase si daruitoare de multumire pe toata durata concertului.

Inca de la inceput, emotiile au cucerit cu iscusinta intreaga sala, Mircea Baniciu fiind acel asupra caruia s-au revarsat in valuri. Dincolo de strengarescul zambet ce lumina intreaga scena, dincolo de amuzantele istorisiri ce erau imbratisate cu rasete calde, melodiile lui Mircea Baniciu au impreunat pe toti cei prezenti intr-o atmosfera de prietenie si buna dispozitie.

Au fost interpretate piese cunoscute din repertoriul lui MirceaBaniciu: “Tristeti provinciale”, “Un zvon”, “Dealul cu dor”, “Esarfa in dar”, “Amintire”, “Vara la tara”, “Randuri pentru pasarile calatoare”, “Pisica neagra”, “Andrii Popa” si multe altele.

Principalul organizator al acestui eveniment, Cezar Zavate, a acompaniat la chitara, cu talent si indeletnicire, doua dintre melodiile interpretate in acea seara.

Organizatorii concertului au fost asociatia “Concordia Oslo” in colaborare cu Ambasada Romaniei la Oslo.

mircea baniciu oslo“Concordia Oslo” este o asociatie culturala nou infiintata, coordonator fiind Cezar Zavate, artist cu o vasta experienta culturala si sociala.

“Acest concert a reprezentat primul pas al “Concordiei” si a fost un eveniment reusit. S-a simtit pe deplin caldura publicului care a reactionat foarte bine la muzica lui Mircea Baniciu. Unul dintre obiectivele principale ale asociatiei “Concordia Oslo” este mijlocirea de evenimente culturale pentru comunitatea romanilor de aici. O societate fara cultura nu poate exista!

Pentru a putea mentine acest nivel cultural este nevoie de multa munca si implicare. Organizarea unui spectacol este un proces de lunga durata, iar motivatia, din spatele eforturilor depuse, o gasesc in atmosfera frumoasa creata in timpul spectacolului. In seara aceasta am trait din nou intens muzica lui Baniciu, care a fost si este o inspiratie pentru mine. Daca si ceilalti au simtit macar o parte din bucuria si implinirea acumulate de mine acum, spun doar atat: merită tot efortul!” a menționat Cezar Zavate.

Mircea Baniciu a acordat un scurt interviu pentru Jurnal de Nord: “Ma bucur ca am fost aici, spectacolul a fost unul grozav, unul in care am citit buna intentie si dorinta spectatorilor de a fi impreuna si de a fi cu noi, cei de pe scena. (…) A fost un spectacol frumos si le multumesc celor care au putut si au vrut sa faca lucrul acesta, celor de la Ambasada, lui Cezar – prietenul nostru de ani de zile si ne-am dori sa mai revenim intr-o conditie la fel de eleganta as putea spune…” (Ascutați întregul Interviu cu Mircea Baniciu  – click pentru audio)

mircea baniciu oslo spectatoriTeo Boar: “Ma bucur ca intalnim asa un public pe unde mergem. Deci chiar e o  bucurie pentru noi sa cantam pentru niste oameni care stiu exact la ce vin, stiu piesele, cunosc repertoriul (..) Ne-am simtit foarte bine.” ( Ascultați  Interviu Teo Boar – click pentru fișier audio)

Vlady Cnejevici: “Concertul ni s-a parut foarte, foarte frumos, un public minunat, niste oameni receptivi la poezie, Mircea are niste texte foarte frumoase ale poetilor romani si sunt texte si de-ale lui. Mi-a placut foarte mult atmosfera, a fost o atmosfera de vis. Ni se intampla destul de des cand plecam in strainatate sa avem concerte din astea; asta a fost unul dintre cele mai frumoase de pana acuma…” (Ascultați Interviu cu Vlady Cnejevici pentru Jurnal de Nord, Oslo, 12 octombrie 2014 – click pentru audio)

Post – scriptum: Printre spectatori, l-am întâlnit și pe ”Mos Gherila”, care, plin de încântare, a dorit să transmită câteva cuvinte: “…se poate ca muzica de genul asta sa traiasca prin generatii si sa treaca mai departe si sa imi dau seama ca am ramas la fel de tanar si am imbatranit odata si cu Mos Gherila….La un spectacol de genul asta era toata lumea in picioare. Uitam de multe ori de unde plecam dar vine Baniciu, vine cate un artist si (…) ne aducem aminte ceea ce suntem.” (Ascultați Interviu cu Mos Gherila – click pentru audio)

A consemnat: Daniela

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *