La fel ca şi salariile, ajutorul de șomaj din Ţările Nordice este unul substanţial care nu trebuie ignorat in cazul in care ramaneti fara loc de munca. Omega Norvegian Solutions, companie de consultanță pentru românii care lucrează în Norvegia, va prezintă, in continuare, mai multe informatii despre conditiile de acordare, procedura pe care trebuie sa o urmati si documentele de care aveti nevoie când solicitați ajutor de șomaj.
Beneficiile de șomaj în Norvegia (dagpenger under arbeidsløshet) au scopul de a înlocui parțial veniturile de la locul de muncă pierdut, și de a stimula căutarea și păstrarea unui alt loc de muncă. Regulile de acordare sunt aproape aceleaşi, atât pentru norvegienii rezidenţi cât şi pentru străinii care lucrează în Norvegia temporar. Un caz special de acordare a beneficiului este cel al angajaților care lucrează în rotaţii – tipul acesta de şomaj se numeşte Permittering, şi va fi abordat într-un articol viitor.
Dagpenger under arbeidsløshet.
Cetăţenii din ţările SEE care au lucrat în Norvegia şi şi-au pierdut locurile de muncă sunt eligibili pentru acest beneficiu. Trebuie să dovedeşti că ai lucrat în Norvegia, şi trebuie să respecţi toate condiţiile necesare pentru a primi ajutorul de şomaj norvegian. DAR! Trebuie să fi lucrat în Norvegia timp de cel puțin 8 săptămâni, şi trebuie să fi început să lucrați în Norvegia nu mai târziu de 12 săptămâni de la data sosirii în Norvegia.
Biroul responsabil de prelucrarea cererilor, procedurilor de monitorizare și de plată a indemnizației este Oficiul Muncii și Politicii Sociale (NAV).
Condiții de prestații de șomaj în Norvegia:
Principalele condiții ce trebuie îndeplinite pentru a primi ajutorul de șomaj:
- reducerea timpului la muncă cu cel puțin 50%, (dintr-un program complet)
- realizarea venitului necesar în ultimul an calendaristic: astfel, poţi beneficia de un ajutor de șomaj calculat în funcție de salariul din ultimul an calendaristic sau în funcție de media salariilor din ultimii 3 ani. În cazul în care venitul brut necesar este de cel puțin 1,5 ori mai mare decât rata G (rata G din mai 2013 este de 88 370 NOK), se calculează procentul pentru anul calendaristic curent, sau de trei ori rata G, în cazul în care sunt luate în considerare veniturile totale din ultimii trei ani de activitate. Indemnizația pentru creșterea copilului (foreldrepenger), ajutorul de sarcină pentru femeile gravide (svangerskapspenger) și ajutorul de boală (sykepenger) sunt luate în considerare ca venit,
- trebuie să căutați un loc de muncă în mod activ,
- trebuie să fiţi înregistrat cu CV-ul în sistemul NAV.no și să vă raportaţi situația odată la 14 zile,
- să locuiți temporar sau permanent în Norvegia (nu se aplică lucrătorilor străini de frontieră și celor ce sunt pe permittering rotativ,)
- ! nu se aplică la elevi de liceu sau studenți.
Dreptul la acest ajutor se aplică şi în următoarele cazuri:
- concediere temporară de către angajator, totală sau parțială (denumită permittering),
- întemierea propriei afaceri (de exemplu, ocuparea forței de muncă în propria societate cu răspundere limitată – aksjeselskap norvegiană – AS),
- șomaj ca urmare a pierderii locului de muncă din cauza falimentului companiei
Procedura de aplicare pentru dagpenger:
Trebuie să vă înregistraţi ca solicitant de loc de muncă (arbeidssøker) pe www.nav.no, sau să vă prezentaţi personal la un birou NAV local. Când faceți acest lucru, completați o cerere de ajutor de șomaj – Krav om dagpenger ved arbeidsløshet și atașați toate documentele necesare:
- decizia rezilierii contractului de muncă
- permisul de ședere și de muncă în Norvegia
- contractul de muncă
- CV-ul curent
- ultimii 3 fluturași de salariu (norv. lønnslipp, eng. payslip)
- declaraţia fiscală de la un angajator norvegian (norv. Lønns-og trekkoppgave) pentru ultimul an calendaristic
Pentru a vă înregistra ca şomer, trebuie să vă publicaţi electronic CV-ul și să vă activaţi starea de “solicitant de loc de muncă”. Folosind profilul dvs. de pe nav.no veţi completa la fiecare 14 zile calendaristice un formular (meldekort) prin care veti furniza informații ce formează baza pentru plata beneficiului (i.e. dorinţa de a continua să fiţi înregistrat ca solicitant de loc de muncă, dacă aţi lucrat într-o anumită perioadă de timp, sau numărul de ore efectuate în ultimele 14 zile la care se referă formularul). Va trebui, de asemenea, să completați rubricile referitoare la boală, vacanță, cursuri de calificare, etc (în cazul în care se aplică). Formularul (meldekort) trebuie să fie completat corect și trimis în timp util.
După acceptarea cererii, NAV va plăti beneficiile conform cu formularele care precizează statul dumneavoastră de angajare (plata are loc de la 6 la 12 zile după trimiterea unui astfel de formular, dacă statutul dumneavoastră este updatat în baza de date la zi, și ați completat corect și trimis la timp formularul corespunzător.). Ajutorul de șomaj este taxabil și se acordă la fiecare 14 zile.
Durata primirii beneficiului de șomaj depinde de suma câştigată de o persoană în anul calendaristic precedent, sau de valoarea medie a câștigurilor sale în ultimii 3 ani calendaristici înainte de depunerea cererii de ajutor:
- 104 săptămâni, în cazul în care ați câștigat mai mult de 168 408 NOK (adică cel puțin de 2 ori suma de bază de asigurări sociale, așa-numitul G),
- 52 săptămâni la salarii mai mici decât 168 408 NOK (de 2 ori suma de securitate socială de bază, și anume rata G), dar mai mult de 84 204 NOK (rata G.),
În momentul în care trimiteţi formularul care precizează statutul dumneavoastră de angajare, dvs. doriți să fiți în continuare înregistrat ca șomer. Dacă ați lucrat în aceste zile, in formular se specifică și câte ore ați lucrat în timpul acestor 14 zile pe care le acoperă formularul. Căsuțele care se referă la boli, vacanțe, cursuri și alte informații trebuie de asemenea marcate.
Beneficiile de șomaj în Norvegia reprezinta, în medie, 62,4 la sută din venitul de bază calculat de NAV pe baza veniturilor anterioare.
Vreţi să vă întoarceţi în România în timp ce sunteţi în şomaj?
Aveți dreptul de a primi beneficiul din Norvegia într-o altă țară din Spațiul Economic European (de exemplu în România). Dacă persoana care beneficiază de ajutor este în căutarea unui loc de muncă în România și și-ar dori să transfere beneficiul din Norvegia în România, aceasta trebuie să completeze cererea E-303 și să o prezinte la NAV, sau NAV va trebui să primească de la guvernul român SED U008 care atestă că aveți dreptul la ajutor de șomaj din România.
Perioada maximă de primire a ajutorului de șomaj din Norvegia într-o altă țară decât Norvegia poate dura până la trei luni. Cererea pentru E-303 trebuie să fie completată și prezentată la un minimum de 4 săptămâni înainte de data planificată a plecării din Norvegia. Documentele necesare pentru acest certificat vor fi trimise petiționarului la o săptămână înainte de pleca din Norvegia (plecarea mai devreme fără această documentație poate duce la pierderea din beneficiu). La sosirea în România trebuie să prezentați certificatul aferent la Oficiul de Muncă. După primirea deciziei, beneficiul se plătește în lei românești. În cazul în care în termen de trei luni o persoană este în imposibilitatea de a găsi un loc de lucru și ar dori să continue să primească ajutorul din Norvegia, trebuie să se prezinte din nou la NAV, pentru că după acel moment se pierde dreptul la ajutor de șomaj.
*Articol oferit de Omega Norwegian Solutions.
Buna ziua
am lucrat timp de 6 ani jumate in Norvegia am fost disponibilizat din cauza reducerii volumului de munca,iar somaj nu pot lua deoarece nu ne incadram avand in vedere ca nu locuiesc permanent in Norvegia,cat despre tansderul somajului in Romania este o mare pacaleala…ti se acorda pana in 500 de lei somajul insa trebuie 1 luna sa te angajezi si in Romania,practic ti se acorda somaj la salariul din Romania.Am ajuns la concluzia ca degeaba sunt civilizati daca sunt rasisti si nu respecta drepturile omului.
Am uitat sa mentionez ca in situatia mea sunt inca vreo 40 de colegi…cotizezi 6 ani si apoi te alegi cu nimic si cand mergi la nav mai si rad de tine.
DAAA PENTRU CA….. IDEEA PENTRU CARE S-A INVENTAT SOMAJUL A FOST CA….. DACA NU MAI AI DE MUNCA…., STATUL NORVEGIAN NU TE LASA SA MORI DE FOAME….. ATIT TIMP CIT…., ESTI IN CAUTAREA UNUI ALT LOC DE MUNCA…., DAAAAR TOT PE TERITORIUL NORVEGIAN…, SI ASTA PRESUPUNE CA … SOMAJUL TREBUIE SA FIE MAI MARE DECIT PLATA CHIRIEI…. IAR PREZENTAREA UNUI CONTRACT DE INCHIRIERE LA NAV…, VALABIL PE TOATA DURATA SOMAJULUI…SAU CHIAR MAI MARE…, ERA NECESAR PENTRU A DOVEDI CASUNTETI IN CAUTAREA UNUI LOC DE MUNCA…..TOT IN NORGE…. SI CA INTENTIONATI SA LUCRATI … TOT IN NORGE….. ADICA EI URMA SA-SI RECUPEREZE … OARECUM…. SOMAJUL…, DIN TAXELE CARE URMA SA LE PLATITI CATRE STAT…IN CAZUL UNEI ALTE POSIBILE ANGAJARI…. AICI NU ESTE VORBA DE RASISM, CI PUR SI SIMPLU…. STATUL VREA SA SE ASIGURE CA RECUPEREAZA CUMVA….JOMAJUL. CE-AR INSEMNA SA AIBE 1 MILION DE MUNCITORI CARE SA PLECE DUPA 6 ANI INAPOI IN TARA DE UNDE AU VENIT….. , PENTRU CA APOI SA INCEAPA MUNCA IN TARA LOR…? PENTRU CE SA PLATEASCA STATUL NORVEGIAN SOMAJUL… DACA IMEDIAT DUPA CE AI TERMINAT-O CU NORVEGIA…, TE INTORCI SA MUNCESTI IN TARA TA…? E LOGIC… STATUL …, NU PREA VREA SA PIARDA NICIODATA…, ORICARE AR FI EL… !!!
Am o întrebare, lucrez in Norvegia de 5 ani de zile in Esso si tocmai mi.am dat demisia, stie cineva cat sunt obligata sa mai lucrez in aceea firma?
Încă 5 ani, normal !
nu inteleg , cum adica somajul se acorda la fiecare 14 zile ? adica din 14 in 14 zile , iei somaj ???
Buna ,eu am lucrat un an de zile in Norvegia. Mi-am bagat demisia in 22 decembrie si momentan nu am un loc de munca .
As-i putea sa beneficiez de un ajutor de somaj ?