Din ce în ce mai mulţi străini care muncesc în Norvegia au devenit interesaţi de diversele beneficii sociale existente, şi a avut loc o creştere semnificativă a cererilor legate de beneficiile pentru nou-născuţi.
În unele articole ale noastre am discutat deja despre alocaţia copilului (barnetrygd) şi beneficiul unic (kontantstøtte) pentru copiii ai căror părinti lucrează şi plătesc contribuţii de asigurări sociale în Norvegia. În acest articol vom discuta despre concediul de maternitate (foreldrepenger til mor) si despre concediul de paternitate (foreldrepenger til far).
Subiectul poate fi supus mai multor interpretări, şi ca rezultat, persoanele ce aplică pentru acest tip de asistenţă socială, sunt adesea puse într-o situaţie dificilă datorită regulilor neclare şi a cerinţelor pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primi acest ajutor.
Cerinţele de bază ce trebuie îndeplinite pentru ca o persoană să fie eligibilă pentru un asemenea beneficiu:
- trebuie să fi muncit un minim de 6 din ultimele 10 luni
- să fi câştigat minim 1/2 din cota G, adică un minim de NOK 44 185
Observatie: dacă, între timp, aplicantul a primit de exemplu: ajutor de boală (sykepenger), beneficiu parental (foreldrepenger), ajutor de şomaj (dagpenger), indemnizaţie de evaluare a capacitatii de munca (arbeidsavklaringspenger), atunci venitul este calculat ca echivalentul venitului câştigat, astfel dându-i dreptul la cota de maternitate.
Pentru ce perioada poţi primi foreldrepenger şi când este cel mai bine să aplici?
Conform noilor reguli, în cazul copiilor născuţi după 1 Iulie 2014, diviziunea concediului între părinţi este dupa cum urmează:
I. În situatia in care ambii parinti sunt eligibili pentru foreldrepenger (şi mama şi tatăl copilului muncesc şi trăiesc în Norvegia):
– durata combinată a concediului este de 49 de săptămâni (concediu total – 100%) sau 59 de săptămâni (concediu parţial – 80%)
– cele 3 săptămâni înainte de naştere sunt rezervate mamei,
– 10 săptămâni sunt rezervate pentru mamă (mødrekvote), din care 6 săptămâni după naştere sunt rezervate exclusiv pentru mamă,
– 10 săptămâni rezervate pentru tată (fedrekvote),
– perioada împărţită: 26 de săptămâni (100%) sau 36 de săptămâni (80%).
Observatii:
1. A 27-a săptămâna de sarcină este data la care se poate aplica cel mai devreme pentru foreldrepenger (Notă! doar în situaţia în care mama are dreptul la foreldrepenger, deci când îndeplineşte cerinţele necesare pentru primirea beneficiului, adică a avut venit câştigat în Norvegia). Sunt necesare o copie a cardului de sănătate (helsekort) şi o confirmare a dăţii estimative a naşterii (Estimated Date of Delivery – EDD) de la doctor.
2. Cele 3 săptămâni înainte de naştere sunt rezervate mamei copilului (doar ea le poate folosi, altfel se anulează), iar aceasta nu are voie să muncească în acest timp.
3. Cele 6 săptămâni de după naştere sunt rezervate mamei copilului (ele sunt incluse în mødrekvote şi doar mama le poate folosi, altfel se anulează); mama nu poate munci în această perioadă.
4. Este de asemenea o perioadă (din momentul naşterii copilului până la 6 săptămâni de după naştere) în care tatăl ar trebui să aplice pentru concediul de paternitate, dacă este eligibil pentru acesta. Este cel mai bine, însă, să depună o aplicaţie între data naşterii şi a treia săptămână de după naştere.
5. A 7-a săptămână dupa naştere este data la care tatăl poate începe să işi primească cota paternală, pentru a nu rămane zile nefolosite din beneficiu (dacă tatăl este singurul eligibil pentru foreldrepenger).
II. In situatia in care doar tatal este eligibil pentru foreldrepenger – (mama se afla, chiar dacă munceşte sau nu, în ţara de origine cu copilul, în timp ce tatăl copilului locuieşte şi munceşte în Norvegia) lungimea combinată a concediului este de 40 de săptămâni (concediu total – 100%) sau 50 de săptămâni (concediu parţial – 80%).
Data de la care tatăl poate primi, cel mai devreme, beneficiul paternal este inceputul celei de a-7 a saptamani dupa nastere.
Observatie: Dacă mama nu are dreptul la foreldrepenger, atunci în aplicaţia pentru foreldrepenger til far, tatăl renunţă la dreptul său la fedrekvote (este deja inclusă în acest caz, deci nu se calculează adiţional).
*Articol oferit de compania Norwegian Solutions
Notă: Omega Norwegian Solutions este o firma de consultanta, existentă din anul 2014, care oferă o gamă largă de servicii legate de consiliere în Norvegia. Compania a fost infiintata ca raspuns la nevoia imensă de sfaturi de afaceri, de muncă și de viață în Norvegia.
Omega Norwegian Solutions SLR este specializata in consilierea privind dreptul muncii, dreptul fiscal și situația juridică a companiilor străine care operează pe piața norvegiană.
Compania are birouri deschise în România și Norvegia:
- România – Bucuresti:
Omega Norwegian Solutions SRL
Emanoil Porumbaru 79, București, sector 1
[email protected]
+40 31 405 27 39
- Norvegia – Oslo:
Norwegian Accounting AS & Polish Connection
Hovfaret 8, 0275 Oslo (Skøyen)
[email protected]
(+47) 22 52 26 00
- Norvegia – Moss:
Norwegian Accounting AS & Polish Connection
Værftsgata 10, 1511 Moss
- Norvegia – Molde:
Omega Accounting AS & Polish Connection
Romsdalsgata 1, 6413 Molde
[email protected]
(+47) 45 95 31 25
- Norvegia – Trondheim:
Omega Accounting AS & Polish Connection
Kjøpmannsgata 52, 7010 Trondheim
+47 45 95 50 10, +47 45 95 50 11
[email protected]
Buna ziua,momentan sunt in somaj (dag penger),ma aflu in Norvegia am muncit 3 ani voi naste in septembrie insa doresc sa nasc in Romania,ce trebuie sa fac pentru a imi lua drepturile maternale din Norvegia?va avea copilul dreptul la alocatie din Norvegia,tatal muncind de multi ani aici in Norv.
Buna ziua .va ocupați si pentru rezolvarea actelor de alocații an norvegia?