Autoritatile din Oslo vor sa verifice daca familiile de imigranti isi invata copiii limba norvegiana

Consiliul Local din Oslo va incepe o actiune de cercetare pentru a vedea cati dintre copiii de cel putin trei ani, proveniti din familii imigrante, stiu limba norvegiana sau sunt in curs de a o invata.

Potrivit unui raport oficial, realizat pe baza intelegerilor dintre membrii partidelor politice din Consiliul Local la votarea bugetului, oficialii din Oslo vor incepe aceasta actiune cu scopul de a combate cazurile in care parintii imigranti nu vor sa-si invete copiii limba norvegiana. Una dintre măsurile discutate prevede sistarea ajutoarelor sociale pentru familiile respective.

De asemenea, membrii Partidului Conservator  (Hoyre) și ai Partidului Progresului (FRP) au cerut ca la Centrele de Sanatate (Helsestasjon) să existe o evaluare obligatorie a cunoștințelor de limba norvegiană la vârsta de 3 ani.

Insa opozitia (Arbeidspartiet – AP) se teme că această masură ar putea duce la o reputatie proasta pentru Centrele de Sanatate, asa cum sunt percepute si serviciile pentru Protectia Copilului (Barnevernet) in rândul populației minoritare. Există cazuri de familii de imigranți care și-au trimis copiii din Norvegia sau au plecat cu toții, imediat după ce au fost contactați de Protecția Copilului.

Astazi, in Norvegia traiesc multi imigranti, iar acestia au puțină  incredere in serviciile pentru protectia copilului. Însă numerosi imigranti merg la Centrele de Sanatate pentru ca au incredere in personalul si serviciile de aici. Daca vom introduce o asemenea evaluare prin Helsestasjon (Centrele de Sanatate), cred ca mult mai puțini imigranti vor mai merge acolo”, a declarat reprezentantul partidului de opozitie, Bjornar Moxnes.

De asemenea, el a mai spus că ”este important ca oamenii să meargă cu încredere la aceste centre, pentru că aici se poate depista violența împotriva copiilor și  dacă au probleme acasă.

Reprezentantul Partidului Consevator, Ola Kvisgaard, a insistat că este un dezavantaj major la începerea școlii pentru un copil să nu vorbească limba norvegiană, dar dezaprobă ideea penalizării părinților pentru acest lucru: ”este sarcina societății să se asigure că toți copiii au cunoștințe de limbă suficiente”.

A consemnat Lidia Rusu

Sursa: www.tnp.no

 

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *