Astăzi la Oslo, ora 18:00, marș de solidaritate cu protestele din România și în memoria victimelor din Colectiv

După ce marți s-au adunat spontan în capitala Oslo, românii din Norvegia se pregătesc pentru astăzi, vineri, 6 noiembrie, să protesteze în număr mult mai mare în fața Ambasadei României, pe Oscars Gate 51. În acest sens a fost creat un eveniment pe rețeaua de socializare facebook: Vineri, România se uneşte la OSLO, unde și-au arătat interesul pentru această acțiune peste 200 de persoane, doar până joi seara. Organizatorii fac apel la toți românii din Norvegia să participe, ”să arătăm ca si in noi mai bate o inimă de român”.

Desfășurarea evenimentului: 18:00 – 19:30

După cum ne-a transmis Celino Cătălin, unul dintre inițiatori, evenimentul de vineri va avea următoarea desfășurare: ora 18:00 -18:30 – întâlnire la Teatrul National (Nationaltheatret); 18:30 – 18:45 – ”marș al solidarității” către Ambasada României; 18:45 – 19:30 – ”Altar” din flori și lumânări pe trotuarul din fața Ambasadei, moment de reculegere pentru victimele incendiului, discuții libere despre implicarea în problemele societății românești, crearea unei liste de revendicări.

Traseul marșului

Traseul marșului

Participanții pot avea câte o floare și o lumânare în mână, steaguri tricolore, precum și portrete ale celor care și-au pierdut viața în incendiul din club. De asemenea, cei care participă pot avea bannere, pancarte, foi de hîrtie A4 sau A3, ori cartoane, pe care să fie scrise mesaje în limba română, engleză sau norvegiană. Mesajele vor fi în ton cu evenimentele din ultima săptămână din România. 

Pe parcursul marșului nu se fac scandări, nu se strigă, nu se țipă. Vom merge încet, în liniște, pe trotuar, cu lumânările aprinse. Când vom ajunge în fața clădirii Ambasadei vom face un ”altar” din flori și lumânări”, au transmis organizatorii evenimentului.

Revendicări

Evenimentul este autorizat de poliția norvegiană

Evenimentul este autorizat de poliția norvegiană

Dintre revendicările care au fost deja scrise pe facebook, se evidențiază următoarele: decuplarea alegerilor locale de cele generale (acestea să nu aibă loc în același an, ci la doi ani diferență); clasă politică nouă, fără comuniști și urmași ai acestora; votul electronic pentru diaspora; anularea pensiilor speciale pentru parlamentari, diplomați sau alte asemenea categorii; confiscarea averilor care nu pot fi justificate; implicarea societății civile în deciziile politice; o mai bună comunicare cu diaspora a clasei politice din România. Cine dorește să adauge și alte revendicări, este rugat să le scrie pe pagina de facebook a evenimentului.

A consemnat Daniel Apetrei

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *