Președintele României, Traian Băsescu, a semnat, joi, 11 decembrie, decretul privind rechemarea lui Daniel Ioniţă din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Norvegiei, transmite România Tv (click pentru știre). De asemenea, informația apare și într-un comunicat oficial pe site-ul Administrației prezidențiale (click pentru comunicat).
În 21 noiembrie, un grup de români îi trimitea lui Ioniță o scrisoare publică în care este rugat să lămurească contextul și decizia prin care s-a hotărât ca în Norvegia să existe doar o singură secție de votare în capitala Oslo, pentru alegerile prezidențiale din 2014, la aproximativ 15 000 de români și la distanță foarte mare de principalele orașe norvegiene.
În scrisoare se solicită, printre altele, un răspuns public, la întrebarea ”ați trimis către autoritățile competente de la București evidența românilor din Norvegia, număr de cetățeni și zone locuite de aceștia, și ați propus / solicitat secții de votare pentru regiunile cu populație românească numeroasă…”.
Până în acest moment, ambasadorul României în Regatul Norvegiei, Daniel Ioniță, nu a reacționat în nici un fel la scrisoarea deschisă ce i-a fost adresată. Aceasta poate fi citită în întregime aici (click).
” Considerăm că înființarea secțiilor de votare in diasporă nu se face punând degetul pe hartă, la întâmplare. Există niște proceduri, ambasadele trimit o evidență a cetățenilor români cu propuneri de secții de votare, iar MAE trebuie să ia decizii în funcție de aceste evidențe si retransmit ambasadelor hotărârea. Undeva, aceste proceduri nu au fost respectate ori au fost neglijate evidențele” a precizat unul din semnatarii scrisorii, pentru Jurnal de Nord.
Scurt istoric
Daniel Ioniță (click pentru CV) a fost acreditat ambasador în Regatul Norvegiei în anul 2011, luna octombrie.
El a primit avizul pozitiv al comisiilor parlamentare de politică externă, în iunie 2011, declarând că va face demersuri pentru eliminarea restricţiilor impuse românilor pe piaţa muncii dar şi pentru limitarea efectelor de imagine pe care le produc cerşetorii români.
„Voi acţiona pentru a diminua şi evita deteriorarea imaginii României în Norvegia din motive colaterale, date de cerşetori”, a spus el, propunând două acţiuni majore în acest sens – cooperarea în domeniile Justiţiei, afacerilor interne şi în domeniul poliţienesc, precum şi promovarea la Oslo a imaginii României reale.
„Clişeele asociate cerşetorilor români nu pot fi date la o parte fără a pune altceva în loc”, a spus Daniel Ioniță în iunie 2011, înainte de numirea sa ca ambasador în Norvegia. Totodată, acesta a spus că se va axa pe „continuitate”, „consolidare”, „creativitate” dar şi pe „rigurozitate”.
El a mai precizat că va promova extinderea cooperării economice, dar că se va axa totodată şi pe „problemele cetăţeanului”, pronunţându-se pentru „angajarea creativă a diasporei” în proiectele ambasadei şi promiţând „servicii consulare de excepţie”.
Diplomat de carieră, Daniel Ioniţă a fost directorul direcţiei Politici de securitate din MAE şi a făcut parte din echipa de organizare a Summitului NATO de la Bucureşti, înainte de a deveni șeful misiunii diplomatice românești din Norvegia. (sursa: Mediafax)
Reacția ambasadorului Daniel Ioniță pe facebook
Într-o postare pe pagina personală de facebook, Daniel Ioniță precizează că rechemarea sa din funcția de Ambasador la Oslo, de către președintele României, nu are nici o legătură cu desfășurarea votului în Norvegia la alegerile din noiembrie 2014, care a avut loc în condiții civilizate, fără incidente, la singura secție de votare organizată în capitala Oslo.
Acesta a mai precizat că i s-au oferit alte insarcinari profesionale, mai importante si mai onorante, pentru el si pentru institutia pe care o reprezintă. Redăm, în continuare, întregul mesaj postat de ambasadorul Daniel Ioniță pe facebook:
”Le multumesc tuturor celor se preocupa de faptul ca Presedintele Romaniei a semnat decretul de rechemare a mea din pozitia de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Regatul Norvegiei. Ii asigur pe toti ca nu este vorba de o masura sanctionatorie (n-are nicidecum legatura cu votul din Norvegia, care la Ambasada Romaniei la Oslo s-a desfasurat in conditii civilizate, fara niciun fel de incident), ba din contra. Mi s-au oferit alte insarcinari profesionale, mai importante si mai onorante, pentru mine si pentru institutia pe care o reprezint. Detalii in curand.”
Liliana Midttømme says
Daniel Ionita nu a fost un ambasador care sa aprecieze ceea ce unii cetateni Romani fac ptr Romania s-au copii/ tinerii Romani din Romania. Interesele lui a fost doar sa treaca cu vederea peste ele in loc sa vina cu compromise si eventuale sustineri si indrumari.