Afaceri cu refugiati în Norvegia

Doi fraţi din Norvegia au transformat situaţia refugiaţilor într-o uriasă oportunitate de afaceri, oferindu-le în acelaşi timp ajutorul necesar. Kristian Adolfsen, 55 de ani, şi fratele său Roger, 51 de ani, deţin compania Hero, cu sediul în Oslo, liderul unei înfloritoare industrii scandinave.

Hero primeşte din partea guvernului norvegian şi a celui suedez între 31 de dolari şi 75 de dolari de persoană pe noapte pentru a asigura adăpost şi hrană refugiaţilor, scrie Bloomberg.

În Norvegia, Hero pune la dispoziţia refugiaţilor mai multe tipuri de cazare, de la cămine în care solicitanţii de azil pot dormi câteva nopţi, în timp ce aşteaptă să fie verificaţi de forţele de ordine, la tabere care oferă cazare pe termen lung, în care refugiaţii locuiesc în case separate, îşi gătesc singuri, aşteptând de multe ori câţiva ani pentru a primi statutul de refugiaţi protejaţi în Norvegia.

Pentru 2015, Hero Norway se aşteaptă la venituri de 63 de milioane de dolari, cu un profit de 3,5%.

Cei doi fraţi aveau deja experienţă în domeniu în momentul în care au pornit afacerea cu refugiaţii, ei deţinând grădiniţe, cămine, hoteluri, clădiri de apartamente, linii de croazieră şi staţiuni de ski.

În condiţiile în care Directoratul Norvegian pentru Imigraţie (UDI) nu poate face unui număr atât mare de refugiați (aprox. 35 000 în anul 2015), apelează la antreprenori precum fraţii Adolfsen. Companii ca Hero se ocupă acum de aproximativ 90% dintre refugiaţii din Norvegia.

În contextul creat, a început o adevărată goană după aur. Lângă Oslo, antreprenorul Ola Moe a închiriat recent un spital vacant pentru 10.000 de dolari pe luna, a făcut câteva mici modificări şi acum percepe guvernului 460.000 de dolari pe lună pentru a găzdui şi hrăni 200 de refugiaţi.

Citiți un amplu articol pe acestă temă, însoțit de fotografii, pe bloomberg.com

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *