A fi sau a nu fi incalzit de caldura de la crematoriu: in Oslo a aparut o propunere iesita din comun!

Un crematoriu din Oslo a avut recent o tentativă mai puțin obișnuită. A propus celor care se ocupă de sistemul de încălzire locală să folosească căldura produsă de crematoriu pentru mai multe case din orașe. Însă, cei care au primit propunerea, au considerat că ar exista câteva „probleme etice”, dacă s-ar întâmpla asta.

Anne Margrethe Brondelsbo, șeful Crematoriului Alfaset din Oslo, a confirmat pentru un ziar norvegian că a înaintat o cerere către Hafslund Varme, furnizorul local de căldură, prin care își exprima dorința ca instituția pe care o conduce să pună la dispoziția oamenilor cuptorul de încălzire pe care-l deține Crematoriul.

Însă, Hafslund Varme a transmis în mod oficial că propunerea prezintă „probleme etice” și că nu ar fi una practică.

Problema este că respectivul crematoriu oricum este prea departe de rețeaua  de încălzire și nu ar fi economic să îl conectăm”, a precizat Truls Jemtland, din partea Hafslund Varme. El a mai adăugat faptul că furnizorul de căldură consideră că nu ar fi moral să folosească trupurile celor trecuți în neființă în acest fel.

Brøndelsbo a mai spus însă presei că instituția pe care o conduce a fost construită în 2008 și că scopul inițial a fost acela de a folosi încălzirea de la incineratoare pentru capela din incinta complexului, dar și pentru alte clădiri.

Nu demult, și în Danemarca a apărut această propunere. Inițial, autoritățile au spus că „trupurile incinerate ar fi considerate combustibil” și că nu ar fi etic să fie folosită căldura pentru locuințe. Însă, până la urmă, câteva crematorii din Danemarca furnizează căldură mai multor case. De exemplu, Crematoriul Ringste, din sudul Copenhaga, furnizează căldură suficientă pentru 600 de locuințe.

A consemnat Lidia Rusu 

Sursa: www.thelocal.no

 

 

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *