La multi ani, România! (text trimis de Melania Eliza – ”Gânduri pentru România”)

Îmi îndrept gândurile dragi către TINE, Ţara mea dragă, pentru că mi-e atât de dor de tine. Un dor care se duelează frustrant cu măsurarea timpului, prin paşii mei şi sufletul meu.

Adun sentimentele mele, lacrimile mele, trăirile mele profunde şi le ţin strâns la pieptul meu. Îţi sărut talpa sfântă ţara mea şi-mi revăd cu nostalgie copilăria petrecută în munţii tăi, în văile tale cu multă iarbă grasă , cu râurile tale cristaline şi multe frumuseţi.

Închid ochii şi revăd oamenii tăi dragi, ţărişoară scumpă. Ţăranii tăi frumoşi purtând frumoasa ie la cositul ierbii, la hora satului, la sărbătorile câmpeneşti, ale recoltei şi multe altele pe care doar românul tău le ştie a purta de grijă. E minunat să-mi revină aievea mirosul grânelor, de poamă dulce, fânul proaspăt cosit, mirosul unic ce-l degajă fârnâitul mânjilor ce aleargă fericiţi pe câmpiile tale.

Doar gândul la boţul de mămăligă ce-l tăvăleam prin brânză de la mioarele baciului şi ce-l mâncăm apoi cu mâna, sărmăluţă ce-o fierbea mama în oală-i de lut în rula cuptorului, plăcintă cu brânză şi mărar şi ochii mi se umplu de lacrimi. Mă frige dorul şi pârdalnică inima mea fugăreşte către ţine. Apuc să iau în graba trăirilor mele, cobza sufletului şi să-ţi pun pe corzi cele mai frumoase cuvinte, cele mai frumoase gânduri şi să te îmbrac pentru sărbătoarea ta ce va urma, ziua ta, dragă mea ţară.

Îmi vin în valuri pe struna cobzei acele acoduri adeseori dureroase ce mi le aduce mărturie Istoria, vrând să stau de poveşti cu tine, să-ţi mulţumesc că ai rezistat . Ai fost atât de încercată de-a lungul timpului, încât recunoştinta mi-o exprim prin împreunarea mâinilor ca într-o rugă, ce îmi ating fruntea plecată către tine, mulţumindu-ţi că m-ai ales să-ţi fiu fiică.

Te voi face frumoasă de ziua ta, ţărişoara mea şi te voi îmbrăca cu straiele strămoşeşti, gândindu-mă să-ţi fac şi o cunună din spice galbene ce-ţi vor sta peste pletele bălaie.

Îţi voi da cea mai frumoasă maramă cusută cu fir de borangic, îţi voi coase o ie bătută cu mărgele şi flori de câmp. Îţi voi ţese ţărişoara mea, o catrinţa de lână şi îţi voi încinge mijlocelul cu un brâu în trei culori. Şi picioarele tale vor purta opinci de piele cu colţuni de lână. Aşa te văd de ziua ta, frumoasă aşa precum eşti. Îţi voi desena frumuseţile naturii să le ai aproape, iar lângă ţine îţi voi pune în coşuri de nuiele, poamele şi roadele pământurilor tale.

E atât de confortabil să porţi în suflet sentimentul unei iubiri ce poartă amprenta apartenenţei naţionale româneşti. Chiar dacă sunt departe, chiar dacă pământul pe care calc nu este ca al tău, îţi port sentimentele şi dragostea oriunde în suflet. Iar chipul tău nu poate fi asemuit cu nimic.

Şi, în loc de final, te rog încă ceva: Nu uita să le spui românilor mei dragi că mi-e dor de Crăciunul românesc cu sănii trase de cai cu zurgălăi, împodobite cu blănuri de oaie şi capră, de colindele cântate în seara de Crăciun  la gura sobei, de cozonacii cu nucă şi mac, de caprele şi urşii ce dănţuiesc în ajunul Anului Nou.

„La mulţi ani” România mea dulce, „La mulţi ani” ţara mea!

Melania Eliza Tehanciuc, Norvegia

Notă: Textul de mai sus face parte din concursul ”Gânduri pentru România”, organizat de Asociația românilor din Norvegia și Jurnal de Nord pentru Ziua Națională a României (1 decembrie 2015). Dacă v-a plăcut acest text și dacă aveți un cont de facebook, vă rugăm să-l apreciați (să-i acordați un ”like”) și eventual să îl distribuiți mai departe către prieteni. În funcție de numărul de aprecieri, autorul textului va putea obține premiul oferit de organizatori.

Vă mulțumim pentru colaborare și implicare, în numele autorului și al organizatorilor. Celelalte texte participante la concurs le puteți citi aici.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

13 Responses to La multi ani, România! (text trimis de Melania Eliza – ”Gânduri pentru România”)

 1. Doina Haras spune:

  Mult succes, romancuta frumoasa cu suflet gingas!

 2. Mihaela Perhinschi spune:

  Multa,multa bafta Mela pentru ca meriti ce e mai frumos si bun.

 3. Lates Paraschiva spune:

  Fascinanta compozitie! Felicitari!

  • Daniela Oprescu spune:

   Va multumim.Am incercat sa transmitem emotia prin cuvinte, asa cum ne-am priceput mai bine,insa realitatea este mult mai incarcata de vibratie si traire. Ne bucuram ca v-am putut impartasi frumusetea unei stari.

 4. Ion Corbu spune:

  Am citit până acum primele trei texte. Toate, absolut toate, emoţionante.

  Este o datorie de onoare pentru noi să facem o Românie în care românii să se reîntoarcă acasă. Şi să rămână aici. Şi să poată călători dar de fiecare dată se întoarcă acasă. Este posibil. Avem resurse. Avem ştiinţa. Mai trebuie să fim solidari!

  • Daniela Oprescu spune:

   va multumim domnule Corbu. Cred ca toti suntem caracterizati de un anume coeficient al trairii nationale in cele mai surprinzatoare si superlative moduri ale emotiei.
   Noi am dorit sa metaforizam in articol,o realitate rustica, plina de valori autentice si etnice.Fara reprosuri, fara regrete, ci doar pozitiv si constructiv.
   De aceea Romania noastra este acea Ileana Cosanziana a basmelor copilariei.
   Asta am simtit noi,am invatat sa ne selectam sentimentele si sa le promovam pe cele care sunt merituoase. Este atat de reconfortant si benefic.

 5. Eliza spune:

  Felicitări Melania pentru cuvintele acestea minunate şi pentru emoțiile pozitive aşezate cu atâta sârguinciozitate.
  La mulți ani! La mulți ani, România! Ți-aș ura multe, dar îmi dau seama că urarea mea se poate rezuma la: “fii cu Dumnezeu, România!”
  Așa o să descoperi iubirea. Pacea. Liniștea. Comorile tale. Bunătatea. 
  La mulți ani cu Dumnezeu, România, că dacă suntem fără El, în zadar suntem. Vă îmbrățisez cu drag şi entuziasm!

  • Daniela Oprescu spune:

   Multumim Eliza. Fara sa vreau, m-am erijat in purtatorul de cuvant al fiicei mele.Isi estompeaza sub fragila varsta o anumita tipologie emotionala.
   Romania pentru Melania este fata din poveste si asa trebuie sa ramana.Dezamagirile sunt improprii varstei ei si asa ar trebui sa fie pentru noi toti romanii, deoarece azi e ziua noastra a tuturor romanilor.

 6. ileana spune:

  Felicitari si mult,mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *